Tofu met krokante korst en pittige kokossaus

Tofu met krokante korst en pittige kokossaus

Deze tofu met krokante korst en pittige kokossaus maakte ik bij volkoren couscous en Oosters gekruide groenten. De truc bij knapperig gebakken tofu zit ‘m in de maizena. Je haalt de plakken gemarineerde tofu met aanhangende marinade door de maizena, en bakt ze op hoog vuur. Hierdoor krijg je een heerlijk knapperig korstje. Ik serveerde hierbij een lekker pittige kokossaus, volkoren couscous en Oosters gebakken groenten.
Nog meer lekkere recepten met tofu vind je hier

voor de marinade:
375 g tofu in 6 plakken
4 el sojasaus
2 el honing
2 el limoensap
1 tl sambal
6 el maizena
4 el olijfolie

nodig voor de kokossaus:
1 sjalotje
1 kleine rode peper zonder zaad
11/2 cm verse gember
2 tenen knoflook
1 el olijfolie
1 blik kokosmelk à 400 ml
4 el ketjap manis
3 el limoensap
3 el gembersiroop
1 el maizena
1 tl sambal
1 bosje koriander (bakje AH à 15 g)

nodig voor de groenten:
2 el olijfolie
1 teen knoflook geperst
300 g sperziebonen in stukjes
200 g flespompoen in blokjes
1 courgette in stukken
1 rode paprika in stukjes
1 prei (het witte deel) in ringetjes
11/2 tl korianderzaad
11/2 tl komijnzaad
1 tl kurkuma
1/2 el limoensap

voor de couscous:
300 g (volkoren) couscous

garnering:
rode peper gehakt zonder zaadlijst
verse koriander

bereiding tofu: snijd de tofu in 6 plakken van gelijke grootte en dikte.

marinade: maak de marinade door de sojasaus, honing, limoensap en sambal met elkaar te vermengen. Doe de marinade in een ruime platte schaal en laat de plakken tofu hier een half uurtje in marineren.
Ga nu verder met de kokossaus:

bereiding kokossaus: snipper de sjalot, en hak de rode peper fijn samen met de gember en knoflook.
Fruit dit alles 5 minuten zachtjes in een eetlepel olijfolie.
Doe er de kokosmelk bij en roer deze met een garde tot een egale saus.
Voeg nu de ketjap manis en de gembersiroop toe en klop deze er doorheen. Laat dit even vijf minuten zachtjes koken.
Maak de maizena aan met 1 eetlepel water. Roer dit met een lepeltje tot een papje zonder klonten en voeg het toe aan de kokossaus. Roer dit kort goed door op hoog vuur, zodat de saus dikker wordt. Zet het vuur dan uit.
Proef of de saus op smaak is. Voeg er eventueel nog een lepeltje sambal doorheen.
Doe het vuur onder de saus uit tot gebruik en ga verder met de groenten:

bereiding groenten: maak eerst het kruidenmengsel: rooster het komijn- en korianderzaad kort in een klein koekenpannetje tot er heerlijke geuren vrijkomen en maal dan fijn in de vijzel.
Roer er de kurkuma door.
Blancheer de sperziebonen en de flespompoen-blokjes door deze acht minuten voor te koken. Fruit de prei zachtjes samen met de kruiden in de olijfolie gedurende vijf minuten. Doe er de paprika en courgette bij en zet het vuur hoog. Voeg er de kruiden aan toe en bak nog vijf minuten op hoog vuur, en doe er de laatste minuut de geblancheerde sperziebonen en pompoenblokjes bij. Breng op smaak met de limoensap en het zout.

couscous: doe de couscous in een kom en overgiet het met kokend water tot een vingerbreedte erboven. Leg er een vel aluminiumfolie op en laat twee minuten wellen. Roer de couscous los met een vork en breng op smaak met wat zout. Zet het vuur uit tot gebruik.

tofu: doe flink wat maizena in een diep bord. Haal de plakken tofu uit de marinade en haal deze een voor een door de maizena. Bak ze op hoog vuur in ruim olie bruin en knapperig in zo’n anderhalve minuut per kant.

serveren: verwarm de groenten en de saus nog even op. Verdeel nu de couscous over de voorverwarmde borden. Leg er de plakken tofu naast, en daarnaast de groenten. Schep er wat van de kokossaus over en serveer de rest van de saus er los bij.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.