Dahl met dikke yoghurt, rijst en geroosterde amandelen

Dahl met dikke yoghurt en geroosterde amandelen

Gisteren maakte een vriendin voor mij deze zalige dahl met dikke yoghurt en geroosterde amandelen. Ze heeft het heel langzaam laten garen in de slowcooker, het is écht comfort-food.
Je voelt je helemaal warm en zen worden vanuit je tenen, zulk heerlijk verwarmend voedsel is dit. Voor zowel lichaam als geest.
Ik deel graag het recept met jullie, laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten, want je krijgt er veel voor terug.
Je zou dit gerecht eigenlijk moeten eten met je ogen dicht, zo lekker.
Ik maakte de dahl gewoon op een spaarbrander op het kleinste pitje in een braadpan. Heb je een slowcooker, doe het dan daarin.
Je serveert basmatirijst bij de dahl. Meer gerechten met rijst kun je hier vinden.
Voor deze dahl met dikke yoghurt en geroosterde amandelen heb je nodig:

voor 4 personen:
2 el plantaadige olie
1 grote ui, gesnipperd
1 wortel in blokjes (ik gebruikte twee wortels à 200 gram)
3 teentjes knoflook fijn gehakt
2 tl komijnzaad
2 tl mosterdzaad
2,5 cm gember, geraspt
2 tl kurkuma
1 tl chilipoeder
1 tl garam massala
225 g rode linzen
4 dl kokende groentenbouillon
4 dl kokosmelk
5 tomaten, ontveld, zonder zaad en fijn gehakt
sap van 1/2 limoen of meer naar smaak
4 el gehakte koriander
zout en peper
25 g amandelschaafsel, geroosterd, om te garneren

bereiding: verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui al roerend in vijf minuten zacht. Voeg knoflook, wortel, komijnzaad, mosterdzaad en gember toe. Bak alles 3-4 minuten, tot de zaadjes beginnen te springen, het aroma vrijkomt, en de wortel zacht begint te worden. Voeg de kurkuma, de chilipoeder en de garam massala toe en roerbak het geheel tot het zijn geur afgeeft, dit duurt zo’n tien minuten.
Doe het mengsel in de binnenpan van de slowcooker, of gewone braadpan. Voeg er de linzen, bouillon, kokosmelk en tomaten toe en strooi er naar smaak zout en peper over.
Roer het geheel door en doe het deksel op de pan.
Zet de slowcooker 2 uur op hoog. In het geval dat je een gewone braadpan gebruikt, breng het geheel aan de kook en plaats de braadpan een drie kwartier op een sudderplaatje op de laagste tot de linzen zacht zijn.
Roer halverwege alles door om te voorkomen dat de linzen vastkoeken. Roer het limoensap en 3 el verse koriander door de dahl.

Proef en voeg indien nodig extra zout en peper toe. Verwarm de dahl nu nog 30 minuten tot een uur.

Serveer met gekookte rijst, dikke yoghurt, geroosterde amandelen en gehakte koriander

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.