Gevulde rode paprika’s met gehakt en tomatensaus

Gevulde rode paprika’s met gehakt en tomatensaus

Deze gevulde rode paprika’s met gehakt en tomatensaus zijn heerlijk, goedkoop én prachtig te presenteren. Je kunt er gerust gele of oranje paprika’s voor gebruiken, en kiezen zowel voor biologisch rundergehakt als vegetarisch gehakt. De vulling voor de paprika’s zitten boordevol groenten, en in verhouding minder rijst. Perfect voor wanneer je wat minder koolhydraten wilt eten.
De tomatensaus is helemaal van tevoren voor te bereiden, zo ook de gevulde paprika’s.
Ideaal voor etentjes. Hier is nog een ander recept, van met tomatenrisotto gevulde paprika’s, welke ik schreef voor Vegatopia.
Voor deze gevulde rode paprika’s met gehakt en tomatensaus heb je nodig:

voor 4 personen;
voor de verse tomatensaus;
1 vel bakpapier
11/2 kilo verse mooie zoete trostomaatjes (Lidl)
2 tak rozemarijn
2 takjes verse tijm
2 tenen knoflook
zout en peper
olijfolie extra vergine
1 blik tomatenpulp van Mutti
1 bos verse basilicum
eventueel, geblancheerde oranje paprikablokjes voor de decoratie

(voor)bereiding tomatensaus: verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de tomaatjes op, bestrooi met de verse rozemarijn, tijm en zout en peper. Leg de knoflooktenen erbij.
Besprenkel met de olijfolie en rooster de tomaatjes in twintig minuten in een oven op 200 graden.
Haal de knoflook uit de schil en schep samen met het tomatenmengsel in een kleine braadpan. Doe er nog een blik tomatenpulp bij. Laat het geheel nog een 20 minuten laten stoven. Pureer de tomatensaus met de staafmixer tot een homogene saus. Hak de basilicum fijn en doe door de saus.

Voor de gevulde paprika’s;
4 mooie grote rode paprika’s ( let erop dat ze een beetje kunnen blijven staan, anders een klein stukje afsnijden)
olijfolie
300 gram biologisch rundergehakt of vegetarisch gehakt
2 courgettes in blokjes
1 aubergine in blokjes
1 bos bosuitjes in ringetjes
1 blikje tomatenpuree
2 tl sambal
verse basilicum, blaadjes oprollen en dan fijnsnijden
1 dikke teen knoflook geperst
150 gram (rauw gewogen) rijst gekookt
peper en zout

(voor)bereiding vulling; bak het gehakt rul in de olijfolie en voeg de bosui, sambal en de knoflook toe, bak even door en voeg nu ook de overige groenten toe en bak op hoog vuur verder. Voeg nu de tomatenpuree en een glas rode wijn toe en laat een 20 minuten zachtjes pruttelen. (Saus kun je s’ochtends van tevoren maken evenals de gevulde paprika’s)  Snijd de kapjes voorzichtig van de paprika’s door middel van een scherp mes. Hol de paprika’s netjes uit, dit gaat het handigst met een meloen/ balletjeslepel (zie foto)
Kijk of ze goed rechtop kunnen staan, anders even een klein stukje van de onderkant afsnijden (niet te veel, we willen natuurlijk niet dat de vulling erdoor heen valt) vul de paprika’s tot een stukje erboven met de vulling en druk goed aan. Plaats de deksels er weer terug op, let erop dat passende kapjes weer op de paprika’s worden gezet, daarom stuk voor stuk vullen.
Dit kun je allemaal in de ochtend al doen, wikkel de gevulde paprika’s in een stuk alufolie en zet ze koel weg.

bereiding; verwarm de oven voor op 225 graden, leg 3 lange stroken alu-folie in stervorm over een rooster, zet er de uit de folie gehaalde gevulde paprika’s er in het midden op en vouw de folie er als een opstaande rand omheen. Dit om wat stevigheid aan de paprika’s te geven zodat ze niet makkelijk omvallen.
Bak de gevulde paprika’s 45 minuten in de oven. Verwarm de tomatensaus en zet mooie diepe borden klaar. Giet er door middel van een schenkkan de tomatensaus in (dit voorkomt lelijke druppels aan de randen van de borden) en zet de gevulde paprika’s mooi in het midden van de saus. Garneer eventueel met mooie geblancheerde blokjes oranje paprika, en balsilicumreepjes.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.