Verlangend naar een Grieks gerecht heb ik onderstaande gevulde aubergine en paprika gemaakt oftewel ‘Stuffed eggplant & pepper’, met grove volkoren bulgur (spreek uit boelgoer)
Bulgur is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum. Het is verkrijgbaar in Turks/ Marokkaanse winkels. Als vulling ging erdoor rode puntpaprika, rode peper, ui, munt en tomaat.
Hierbij maakte ik tzatziki.
Het is een lekker zomers Grieks gerecht wat het zeker in de zomer goed doet, en je even naar Griekse oorden laat dromen ☀️
Voor meer gerechten met aubergine klik hier.
nodig voor 2 personen;
1 redelijk grote aubergine
1 el olijfolie
zeezout
1 vel bakpapier
Voor de vulling:
120 g grove bulgur
3 grote trostomaten ontveld, in blokjes + vocht
1 rode puntpaprika in blokjes
1 rode ui gesnipperd
2 tenen knoflook gehakt
1/2 rode peper gehakt, zonder de zaadjes
8 groene olijven gehakt
8 blaadjes verse munt fijngesneden
75 g feta
aluminiumfolie
voor de tzatziki:
1/4 komkommer
1 teen geperste knoflook
2 dl Griekse yoghurt 5 % vet
versgemalen peper en zout
8 blaadjes munt gehakt
2 el olijfolie extra vergine
optioneel: kneepjes citroensap
(voor)bereiding: verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd de aubergine door, en laat de aanzet zitten, deze snijd je ook mee door. Kwast de helften met een keukenkwastje in met olijfolie, en maal er zeezout over. Leg de auberginehelften op een met bakpapier beklede bakplaat. Wanneer ze wiebelig staan, snijd dan een stukje van de onderkant af. Bak de auberginehelften 25 minuten, haal ze uit de oven en laat iets afkoelen. Zet de oven terug naar 200 graden en laat het bakpapier op de bakplaat liggen voor later gebruik.
bereiding vulling: fruit de ui, knoflook en rode peper in olijfolie in een anti-aanbakpam. Voeg er de blokjes rode puntpaprika bij en bak 10 minuten mee. Voeg er de tomatenstukjes aan toe met sap en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Laat nog 5 minuten op hoog vuur bakken.
Kook intussen de bulgur gaar in 20 minuten en giet af.
Hol de afgekoelde aubergine helften voorzichtig uit met een kleine lepel, hak deze inhoud fijn en voeg bij het groentemengsel.
Voeg hier de bulgur aan toe en doe er de gehakte olijven en fijngesneden munt doorheen.
vullen van aubergine en paprika: snijd de oranje paprika overdwars door en laat het steeltje zitten, deze snijd je mee door. Lepel/ of snijd er de zaadlijsten uit en het wit. Staan ze wiebelig, snijd dan een klein stukje van de onderkant af zodat ze steviger staan, denk er wel om dat je er geen gat in snijdt.
Vul de aubergine-helften hoog op met het bulgur/ mengsel, zo ook de paprikahelften en plaats ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Verkruimel de feta over de gevulde aubergines en paprika’s.
Bedek met aluminiumfolie en laat in een voorverwarmde oven van 200 graden 20 minuten door en door heet worden. Daarna nog tien minuten met de folie eraf bakken zodat de feta een mooi bruin kleurtje kan krijgen.
Maak ondertussen de tzatziki;
Rasp de komkommer op een fijne rasp boven een grote kom. Voeg er het wat gemalen zeezout aan toe en laat vijf minuten staan. Knijp daarna zoveel mogelijk vocht uit de komkommer en roer er 2 dl Griekse yoghurt door. Voeg er de knoflook aan toe, en maal er peper en zout naar smaak door, breng verder op smaak met iets citroensap.
Serveer de gevulde aubergine en paprika samen met de tzatziki.