Ik schreef deze Stoofschotel met Hongaarse zuurkool voor Smaakvol NH Stoofschotels zijn hét comfortfood dit jaargetijde, al zijn de weersomstandigheden, vooral in het zuiden des lands momenteel verre van herfstig te noemen.
Je kunt de stoofschotel zowel met vlees, als vegetarisch bereiden. Ik koos ervoor om minder vlees te gebruiken, en gedeeltelijk te kiezen voor Portobello’s.
Erbij maakte ik Hongaarse zuurkool, met onder andere rode paprika, tomatenpuree en gerookte paprikapoeder. De stampot maakte ik smeuïg met crème fraiche. De combinatie van het stoofgerecht met de Hongaarse zuurkoolstamppot maakt het tot een heerlijke winterse maaltijd. Voor meer stoofschotels kijk hier
Voor vier personen heb je nodig:
Voor de stoofschotel:
600 g mooie stooflappen (slager)
4 lepels bloem
peper en zout
4 uien
2 laurierblaadjes
1 royale tak tijm
1 flesje herfstbok (Grolsch)
2 sneetjes ontbijtkoek
1 el Provençaalse mosterd
1 el appelstroop
1 kaneelstokje
1/2 runderbouillontablet
4 grote portobello’s
40 g roomboter
2 el olijfolie
voor de Hongaarse zuurkoolstamppot:
1 kilo kruimige aardappels zoals Bildstar
1 ui
1 teen knoflook
1 rode paprika
2 tl gerookte paprikapoeder
1 el zoete paprikapoeder
1 el tomatenpuree
3 el vers geritste tijm
500 g zuurkool
1 el crème fraiche
1 dl hete melk
Bereiding stoofschotel:
* snijd het vlees in mooie stukken en bestrooi met de bloem, peper en zout
* Snijd de uien grof
* Verhit de olie samen met de roomboter in de pan en bak in gedeelten het vlees bruin in een anti-aanbak-pan. Doe daarna over in een braadpan.
* In het overgebleven bakvet doe je nog een beetje olie om de uien in licht gekleurd te bakken. Ook de uien doe je bij het vlees in de braadpan.
* Verwarm het bier in een steelpan en voeg bij het vlees en uien in de braadpan welke je nu op een spabrander zet. Voeg ook de sneetjes ontbijtkoek in stukjes aan de stoofpot toe, evenals de Provençaalse mosterd, de appelstroop en het kaneelstokje
* Verkruimel er het halve runder-bouillontablet boven, en laat op een spabrander 3 uren zachtjes stoven.
! ! Verwarm vier borden voor in een oven van 80 graden.
Bereiding Hongaarse zuurkool, half uur voor einde stooftijd stoofschotel:
* Zet de aardappels op en kook in een half uur gaar. Intussen maak je de zuurkool.
* Snipper de ui en de paprika, en pers de knoflook uit. Fruit deze in een el olijfolie samen met de gerookte paprikapoeder, de zoete paprikapoeder, de tomatenpuree en de verse tijm.
* Snijd de zuurkool fijn en fruit deze even mee.
* Giet de aardappels af en laat even uitdampen
* Doe er de zuurkool, de crème fraiche en de hete melk bij en stamp tot een stamppot.
Verdere bereiding stoofschotel:
* Snijd de portobello’s in repen en bak deze in een anti-aanbak-pan.
* Breng op smaak met peper en zout.
* Voeg de gebakken portobello’s toe aan de stoofschotel.
Serveren:
Verdeel de stamppot over de borden met daarop de stoofschotel. Garneer met een takje verse tijm.