Deze stamppot van zoete aardappels met bosuitjes en rode peper is erg lekker, en is heel simpel te maken.
Je hebt nodig voor 4 personen:
4 moten zalm
2 geraspte tenen knoflook
6 el lichte sojasaus of 4 el gewone sojasaus met 2 el water
2 el honing
voor de stamppot:
1200 gram zoete aardappels geschild en in stukken
3 el lichte sojasaus
3/4 rode gehakte rode peper zonder zaadjes (1/4 voor garnering bewaren)
1 bos bosuitjes in ringetjes
voor de zoetzure bosuitjes:
2 el olijfolie
1 bos bosuitjes
2 gehakte tenen knoflook
4 el Thaise chilisaus
de marinade van de zalm
4 el heet water
garnering: verse koriander
Bereiding: klop een sausje van de sojasaus, honing en knoflook en smeer een deel over de moten zalm. Leg de moten zalm op een met aluminiumfolie met olie besmeerd ovenrooster, laat intrekken. Zet de zoete aardappels op en kook gaar in 15 minuten. Fruit ondertussen de bosui met de knoflook vijf minuten in de olijfolie, doe er de Thaise chilisaus, de sojamarinade en heet water bij. Proef of er nog chilisaus of sojasaus door moet. Stamp de gare zoete aardappels fijn en roer er de bosuitjes, 3/4 van de rode peper door en 3 el sojasaus.
Zet de gemarineerde moten zalm 12 minuten onder de ovengrill
Serveren: verdeel de zoete aardappelstamppot over vier (voorverwarmde) borden. Leg er de moten zalm op, en verdeel er de zoetzure bosuitjes over. Garneer met overgebleven rode peper,bosui en verse koriander