Het ziet er zo lekker uit op het bord, en dat was het ook, deze spaghetti met vegetarische gehaktballen van aubergine, walnoten en kastanje-champignons.
De gehaktballen komen uit het kookboek ‘Love & Lemons’.
Het ‘gehakt’ is erg smakelijk en ook een idee om vegetarische burgers mee te maken. Wél heb ik het vocht eerst uit de gebakken aubergine met kastanjechampignons geknepen omdat de balletjes anders te vochtig worden.
De ballen blijven vrij zacht van structuur.
Voor deze spaghetti met vegetarische gehaktballen heb je nodig:
voor 4 personen:
Gehaktballetjes van aubergine en paddestoelen:
Olijfolie
1 ui gesnipperd
250 gram kastanjechampignons in stukjes
1 aubergine 225 gram in stukjes
1 tl balsamico-azijn
2 tl sojasaus
50 gram walnoten
175 gram gekookte gierst (ik gebruikte gekookte couscous)
50 gram panko (japanse paneer)
Bereiding: verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de champignons toe en peper en zout en bak 5 tot 8 minuten tot ze bruin en zacht zijn. Doe er de aubergine bij en nog wat zout en peper en bak alles nog 5 minuten. Doe er de balsamico en de sojasaus bij en bak nog even mee. Laat de inhoud iets afkoelen.
Doe de walnoten in de keukenmachine en maal fijn. Knijp het vocht zoveel mogelijk uit het aubergine/ paddestoelenmengsel in een oude thee- of kaasdoek, en maak samen met de walnoten fijn in de keukenmachine. Doe het mengsel in een kom en voeg er de gare gierst (of couscous) bij en meng goed. Maak balletjes van ongeveer 4 cm, rol ze door de panko en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de ballen in 35/ 40 minuten gaar in een oven van 200 graden. Keer de ballen halverwege de baktijd.
Lekker met spaghetti met verse tomatensaus:
nodig voor de tomatensaus:
11/2 kilo zoete kerstomaten (bij de Lidl hebben ze de échte zoete, zitten qua formaat tussen minitrostomaat en grote – in.
8 geritste takjes tijm
1 tak rozemarijn (naaldjes)
3 tenen knoflook
3 el olijfolie extra vergine
1 vel bakpapier
1 halve bos basilicum alleen de blaadjes
bereiding tomatensaus: snijd de tomaatjes door en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de tomaatjes met de olijfolie en rooster de tomaatjes samen met de geritste rijm, en rozemarijnnaaltjes in een voorverwarmde oven op een temperatuur van 200 graden.
Na het roosteren doe je de tomaatjes met kruiden over in een braadpan. Pureer de tomaten met een staafmixer tot een tomatensaus. Laat nog een beetje inkoken en breng verder op smaak met wat peper en zout. Hak de basilicum fijn en voeg deze het laatst toe.
Heerlijk met:
Parmazaanse kaas en een salade met pijnboompitjes.