Gisteren maakte ik deze Oosterse aubergines met seroendeng van geroosterde amandelen, rode peper, kokos, koriander, knoflook en dadels. Dat aubergine een erg veelzijdige groente is bewijzen de vele bereidingswijzen die er met aubergine mogelijk zijn. Zowel in de Oosterse- als de Mediterrane keuken is de aubergine populair.. Het werd een heerlijke combinatie aan smaken, waarop ik best wel trots ben.
Wees vooral niet te zuinig met de seroendeng.
voor de Oosterse aubergines:
voor drie personen:
3 el olijfolie
1 rode ui gesnipperd
2 geperste tenen knoflook
1/2 rode peper zonder zaad, gehakt
2 cm geraspte verse gember
2 middelgrote aubergines in niet te grote stukken
1 tl vijf kruiden poeder
2 el vissaus
2 el ketjap
1 el sojasaus
1 el limoensap
1/2 el honing
50 g santen
voor de rijst:
225 g basmatirijst of zilvervliesrijst
voor de seroendeng:
75 g amandelen geroosterd
1/2 rode peper gehakt
1 geperste teen knoflook
2 dadels (klein formaat)
20 g kokos (liefst van de toko)
1 flinke hand verse koriander
bereiding Oosterse aubergines: verhit de olie in een anti-aanbakpan, en fruit hierin de gesnipperde ui, de geperste knoflook en de verse gember gedurende vijf minuutjes op een matig hoog vuur. Doe er de aubergines bij en zet het vuur hoog, bak de aubergines op hoog vuur, tot ze zacht beginnen te worden gedurende vijf minuten. Doe er de vijf-kruidenpoeder bij, de vissaus, de ketjap, de sojasaus, het limoensap, en de honing , de santen en een beetje warm water. Laat dit zo’n twintig minuten stoven zonder deksel, en kook intussen de rijst volgens gebruiksaanwijzing.
bereiding seroendeng: maal de geroosterde amandelen, de knoflook, de dadels, koriander en kokos niet al te fijn in een klein hakmolentje.
verdere bereiding Oosterse aubergines: laat de santen smelten in het aubergine-mengsel, en voeg zo nodig nog wat warm water toe. Proef of je het op smaak genoeg vindt, voeg er anders nog een van de smaakjes aan toe.
Lekker met komkommersalade