Deze Siciliaanse parelcouscous met haloumi is een mooie combinatie van het zoetige van de Caponata met het ziltige van de haloumi.
Halloumi is een Cypriotische kaas, die steeds beter in supermarkten te krijgen is. Maar zeker te vinden in Turkse supermarkten, Toko’s en kaaswinkels. Het kaasje smelt niet makkelijk, en is daarom ideaal om te grillen. Het krijgt na het bakken of grillen een ietwat elastische structuur. Meer gerechten met Caponata vind je hier.
nodig voor vier personen:
voor de groenten:
200 g aubergine, in blokjes
200 g rode ui, gesnipperd
200 g rode paprika, in blokjes
200 g courgettes, in blokjes
60 g kappertjes
60 g rozijnen
60 g pijnboompitten
60 g pistaches
60 g suiker
3 el balsamicoazijn
3 knoflookteentjes in plakjes
citroenplakjes
zout
zwarte peper
voor de parelcouscous:
250 g parelcouscous
voor de haloumi:
2 pakjes haloumi à 225 g ongeveer
olijfolie
!! verwarm vier borden voor in een oven van 80 graden
bereiding Caponata: bak de blokjes aubergine in de olie. Neem ze daarna uit de pan en houd het apart. Bak de rode ui. Voeg vervolgens de paprika en courgette toe. Voeg naar ongeveer 4 minuten de overige ingrediënten (kappertjes, rozijnen, pijnboompitten, pistaches, suiker, azijn en aubergines) toe. Kruid met zout en peper.
bereiding parelcouscous: kook intussen de parelcouscous volgens gebruiksaanwijzing, maar proef een paar minuten voor einde kooktijd of het al beetgaar is, het moet geen pap worden.
bereiding plakken haloumi: snijd de kaas in plakken van een dikke centimeter. Kwast een grillpan in met olie. Grill haloumi-plakken in circa 2 minuten in de grillpan tot mooi bruingestreept.
serveren: verhit de Caponata nog even samen met de parelcouscous, en verdeel over de borden. Leg op ieder bord twee tot drie mooie plakken haloumi. Garneer met gehakte peterselie en rode peper.