Deze haloumi in filodeeg in pittige tomatensaus smaakt heerlijk bij gegrilde aubergine. Het is makkelijk te maken maar ziet er erg feestelijk uit. Je kunt er ook gnocchi bij maken, maak dan de pakketjes kleiner, met een vel filodeeg minder.
Ben je nieuwsgierig naar meer recepten met aubergine? kijk dan eens hier.
Voor twee personen:
Voor de pittige tomatensaus:
500 g rijpe trostomaten
2 el olijfolie extra vergine
2 el tomatenpuree
½ rood pepertje zonder zaadjes of half tl sambal oelek
1 kleine rode ui
1 teen knoflook
1 klein handje verse basilicum
Voor de halloumipakketjes:
4 vellen filodeeg van 25 bij 22 cm
225 g halloumi (= een pakje)
olijfolie
2 tl gedroogde oregano
* (Voor)bereiding pittige tomatensaus: snij de onderkant van de tomaten kruislings in en leg ze twee minuten in kokend water. Spoel de tomaten af onder koud water (of leg ze even in een kom met koud water) en verwijder het vel van de tomaten vanaf de inkeping. Snij de tomaten inclusief zaadlijsten in blokjes. Doe de tomatenblokjes over in een kom en veeg je werkblad schoon.
* Snipper nu het uitje en hak knoflook en pepertje fijn. Fruit dit in de olijfolie op matig vuur gedurende vijf minuten. Voeg er dan de tomatenpuree aan toe die je even meefruit gedurende twee minuten. Doe er daarna de tomatenstukjes bij, en laat vijf minuten meestoven, pureer de grove saus daarna met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat heet water toe. De tomatensaus laat je gedurende 15 minuten verder op matig vuur inkoken tot een mooie dikke saus.Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.
* (Voor)bereiding halloumi-pakketjes: laat het filodeeg ongeveer een uur voor gebruik op kamertemperatuur ontdooien. Je hoeft maar vier vellen te gebruiken, de rest kun je na ontdooien in de plastic verpakking gewoon terugleggen in de vriezer. Haal de halloumi uit de verpakking en leg op een werkblad. Snij de halloumi overdwars door met een scherp mes. Je hebt nu twee stukken van 112 gram
* Leg een vel filodeeg in de lengte op het werkblad en smeer deze in met wat olijfolie. Pak een ander vel filodeeg en leg deze er bovenop. Ook deze vet je in met olie.
Leg aan de onderzijde een plak haloumi. Klap de zijkanten over het deeg en rol de haloumi als een pakketje in het deeg.
* Kwast de bovenkant ook in met olijfolie en bestrooi met oregano. Leg tot gebruik op een plat bord, en span er plastic folie over.
* (Voor)bereiding gegrilde aubergine: snijd de aubergine overdwars in de lengte in kwarten. Bestrooi met zout en laat overdekt een kwartier staan. Dep daarna droog met keukenpapier.
* Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de halloumi-pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een kwartier gaar en knapperig.
* Intussen grill je de aubergine, en warm je de saus op Verhit de grillpan op hoog vuur. Smeer de auberginekwarten in met olijfolie en grill mooi gestreept vijf minuten per zijde (iedere snijkant en de onderzijde). Warm tegelijkertijd de tomatensaus op.
Verwarm twee borden voor door deze in een gootsteen met heet water te zetten. Droog af en maak een spiegel van tomatensaus op de helft van het bord, maar wees niet te zuinig. Leg er de gegrilde aubergine-kwarten langs en de halloumi-pakketjes in de tomatensaus.