Saté-burger uit de Vega Optie

Afgelopen zaterdag schreef ik een recensie over het prachtige kookboek van Joke Boon , ‘De Vega Optie’ met maar liefst 50 vegetarische opties om vlees of vis te vervangen. Ik mag uit dit boek een recept vrijgeven en ik heb, omdat ik er op de presentatie niet vanaf kon blijven, gekozen voor de Saté-burger.  Deze pittige burger laat zich overigens ook leuk presenteren in de vorm van saté-balletjes. Lekker in combinatie met de pittige pindamayonaise, atjar en seroendeng.

Makkelijk te maken, en leuk idee voor zowel BBQ als gewoon aan tafel

Ingrediënten voor 4 burgers:
75 gr gekookte kidneybonen, uitgelekt
1 ui, in stukken
1 teen knoflook, gepeld
150 gr gezouten pinda’s
15 gr havermout
1 ei
1/2 el sambal badjak (10 gr)
1/4 tl chilipoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1/2 tl vijfkruidenpoeder
1/2 tl gemberpoeder
olie om in te bakken

voor de pindamayonaise:
2 el mayonaise of yogonaise
1 el pindakaas met of zonder stukjes, naar voorkeur,
of wat je in huis hebt
1/2 el sambal badjak
1/2 el ketjap manis
1 el citroensap
1 tl ketchup
4 lange prikkers

voor erbij:
4 (harde) bolletjes naar keuze
1/2 komkommer
2 el seroenen, uit een potje
4 el atjar tjampoer
+ extra voor erbij
cassave kroepoek voor erbij

Bereiding burgers:

Als je kidneybonen uit pot of blik gebruikt, doe ze dan in een bolzeef, spoel af onder de kraan en laat goed uitlekken. Doe ui, knoflook, pinda’s, bonen, havermout, ei, sambal en alle specerijen in de keukenmachine en draai tot een samenhangende massa. Vorm 4 burgers van het mengsel. Laat 15-30 minuten opstijven in de koelkast. je kunt ze hierna meteen bakken of tot gebruik bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook. verhit 2-3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de burgers in 5-7 minuten rondom bruin en krokant.

voor de pindamayonaise; roer alle ingrediënten door elkaar voor de pindamayonaise.

verdere bereiding: Snij de komkommer in flinterdunne plakjes. Snij het broodje open. Je kunt het broodje eventueel in een droge grillpan op de snijkanten kort (2-3 minuten) roosteren.
Besmeer de onderste helft van het broodje dun met de pindamayonaise en leg de komkommerplakjes er in een cirkel op.
Leg de gebakken satéburger op de komkommerplakjes. Schep een lepel pindamayonaise op de burger en bestrooi met 1/2 eetlepel seroeneng. Leg er 1 eetlepel uitgelekte atjar op en zet dan de bovenste helft van het broodje erop. Steek er eventueel een lange prikker in, om de burger en het broodje te fixeren.

Serveer de burger op een bord met wat extra atjar en cassavekroepoek ernaast.

Nederlands, 1e druk, 978904682482, mei 2019, Hardcover,160 pagina’s
De Vega-Optie
uitgever: Nieuw Amsterdam
auteur: Joke Boon
Prijs: 20,99

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.