Kookboek-recensie ‘De Vega Optie’ van Joke Boon

Joke Boon, ik ontmoette haar voor het eerst bij een van de jaarlijkse uitjes van Vegatopia waar ze een tijd gastredacteur was. Meteen viel me haar empathische en loyale karakter op, met meer dan oprechte belangstelling voor de mensen om haar heen. Eigenlijk is het heel bijzonder dat ze kookboeken schrijft, ze heeft namelijk anosmie en heeft geen reuk, wat toch voor zo’n 90 procent de smaakbeleving bepaald. Er staat een mooi interview  met Joke daarover in het Parool.
Wel bezit ze nog de tong-smaken zoet, zuur, zout, bitter en umami, en kan in mindere mate vet proeven. Als vierjarig meisje werden na een zware verkoudheid haar amandelen verwijderd, raakte daardoor haar reukvermogen kwijt en verloor al haar plezier in eten. Maar eten bleef haar desondanks fascineren, en ging er heel veel over lezen. Ze ging op zoek naar andere smaaksensaties, en ontdekte dat er meer factoren bepalend zijn voor de smaakbeleving. Denk bijvoorbeeld eens aan het geluid van het eten, hoe noten klinken als je kauwt, of wortels. De kleuren en presentatie op het bord is ook erg belangrijk voor haar, en ze kan als geen ander kruiden met elkaar combineren, beter dan jij en ik.
Deze fascinatie voor eten leidde tot meerdere kookboeken, waaronder het vorig jaar uitgekomen ‘Koken met Kleur’
Joke en ik hebben veel gemeen, en delen het ambivalente gevoel waar het vlees eten betreft. Ze schiet net als ik vol wanneer ze een dierentransport voorbij ziet komen. Daarentegen heeft ze soms ook gewoon zin in biefstuk, of uitgebakken spekjes.
Maar is er van overtuigd dat wat betreft onze vleesconsumptie het beslist minder moet en kan.
Toen ze dan ook door uitgever Willemijn Visser van Nieuw Amsterdam werd gevraagd een kookboek over vleesvervangers te schrijven zei ze volmondig “Ja ik wil”
Want wél of juist géén vlees eten is een onderwerp wat haar dagelijks bezighoudt. Ze schrijft ook recepten voor OK-Vlees.
Afgelopen donderdag was ik bij de boekpresentatie van haar nieuwste kookboek ‘De Vega Optie’

De titel De Vega-Optie is bewust gekozen, om mensen keuzes te bieden in alternatieven voor vlees.
Ze legt in de uitgebreide inleiding van het boek uit waarom ze het boek is gaan schrijven, wat voor soorten vlees-/ vis-/ gevogelte-/ ei-/ zuivel-eters er zoal zijn en wat dat inhoudt.
Ook gaat ze uitgebreid in op de geschiedenis van de vleesconsumptie van vóór 1900 tot nu. En concludeert daaruit dat de strikte scheiding tussen wel of geen vlees eten minder streng wordt..
De hoofdstukken zijn onderverdeeld in: Aan de Rol, Ballen, Broodjes & Burgers, In een Sausje, In een Jasje of Gevuld, Koekjes, Beignets & Muffins.
Ook geeft ze tot slot nog een aantal basisrecepten. En Joke zou Joke niet zijn wanneer ze niet uitgebreid de mensen bedankt en benoemd die haar hebben geholpen dit mooie boek tot stand te brengen.
Ik heb al enkele van de gerechten mogen proeven: doperwtjes-wortel-gehaktbrood met eieren, saucijzenbroodje met nigellazaad, de satéhburger met pindamayonaise, atjar en seroendeng, erg verrassend en lekker.

Joke laat je op een heel originele manier vijftig vegetarische opties zien van burgers, worstjes, hartige koekjes (waarvan de Biet-Courgettekoekjes met Walnoot en Feta, verrassend op smaak is gebracht met onder andere mierikswortel), Spaanse worstjes, ballen, nuggets, quenelles en zelfs hachee.
Het boek is prachtig geïllustreerd met mooie foto’s en zien er erg uitnodigend uit.
Ik weet zeker dat ik er veel uit zal gaan koken, en hoef niet meer na te denken over een cadeautje voor mijn vega-minnende vriendin.

Nederlands, 1e druk, 978904682482, mei 2019, Hardcover,160 pagina’s
De Vega-Optie
uitgever: Nieuw Amsterdam
auteur: Joke Boon
Prijs: 20,99

 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.