risotto met cantharellen en prosecco

Risotto met cantharellen en prosecco

Deze risotto met cantharellen en prosecco is heerlijk in combinatie met de Grana Padano en room. Je kunt er eigenlijk alle soorten paddestoelen voor gebruiken, net wat je wilt. Het bereiden van risotto luistert best nauw. Het is een kwestie van regelmatig bijgieten van hete bouillon, en vooral het vuur niet te hoog zetten. Wanneer het te hard gaat heb je kans dat de risotto aan de buitenkant gaar is maar de binnenkant nog niet. Door ervaring leer je precies hoe je het moet hebben. Mijn oudste zoon is er inmiddels bedreven in, en die stond nou niet bepaald met twee rechterhanden in de keuken toen hij het koken onder de knie probeerde te krijgen. Dus vrees niet, komt goed. Wil je toch een instructie, zie hier een filmpje over hoe je risotto bereidt.
Nog veel meer risotto recepten vind je hier.

nodig voor twee personen:
1 klein rood uitje
1 teen knoflook
2 el olijfolie
150 g risottorijst
1 glas prosecco
1/2 l groentebouillon, kokend
250 g cantharellen en
250 g kastanjechampignons (of neem gemengde paddestoelen)
2 el olijfolie
peper en zout
25 g roomboter
1/2 dl kookroom/ slagroom
75 g geraspte Grana Padano kaas
1 handje peterselie, gehakt
1/2 zakje rucola à 75 gram

Verwarm twee diepe borden voor in een oven van 80 graden

Fruit de ui en knoflook in de olie in een kleine braadpan. Voeg na vijf minuten de risottorijst toe. Fruit deze kort op laag vuur mee tot de risotto glazig wordt.
Zet het vuur een klein beetje hoger (niet te hoog, anders is de risotto straks aan de buitenkant sneller gaar dan aan de binnenkant) en blus af met het glas prosecco.

Wanneer de wijn door de risotto is opgenomen, lepel je met een grote soeplepel onder regelmatig roeren de kokende bouillon erbij. Telkens wanneer de risotto de bouillon heeft opgenomen, doe je er weer een lepel bouillon bij, totdat (bijna) alle bouillon is verbruikt. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. Proef na 20 minuten of de risotto al een goede bite heeft. Zo niet, voeg dan nog wat bouillon toe.

bereiding cantharellen en paddestoelen: maak ondertussen de cantharellen en kastanjechampignons schoon en snijd ze in stukken.
Bak de paddenstoelen in ongeveer 5 minuten gaar op halfhoog vuur in wat olijfolie. Breng ze licht op smaak met peper en zout.

afmaken gerecht: roer de paddenstoelen door de gare risotto, samen met de room, een klont roomboter, de Grana Padano kaas en de rucola

serveren: verdeel de risotto over de twee diepe voorverwarmde borden en doe er nog wat rucola over en de rest van de cantharellen en paddestoelen ter garnering.

Drink er een mooi glas Prosecco bij, kijk op de foto het glas eens mooi gevuld worden ;-))

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.