Portobello Wellingtons met notenvulling en rode wijnsaus

Portobello Wellingtons met notenvulling en rode wijnsaus

Deze Portobello Wellingtons met notenvulling en rode wijnsaus zijn in de ochtend ervoor al voor te bereiden. Deze Wellingtons zijn een vegetarische variant op Beef Wellington. Geschikt zowel voor door de week als in het weekend bij een etentje. Ook zeer geschikt om te maken voor een kerstdiner, en van te voren klaar te maken. Leuke bijkomstigheid is dat het ook nog eens een echt budgetgerecht is, en goed in de smaak valt bij vleesliefhebbers.
Ik maakt er een rode wijnsaus bij, maar je kunt er ook een portsausje bij maken, of gorgonzolasaus. We aten er een salade bij.

De hoeveelheid bladerdeeg lijkt veel, maar je snijdt er veel van weg zodat je nog deeg over hebt om een kleine hartige taart mee te maken een paar dagen later. Lekker bij gebakken aardappels en groenten als spruitjes en wortelen.
Voor deze Portobello Wellingtons met notenvulling en rode wijnsaus heb je nodig:

voor 4 personen:
4 portobello’s
olijfolie
2 vel bakpapier

voor de vulling:
2 el olijfolie
1 rood uitje gesnipperd
1 geperst teentje knoflook
250 g kastanjechampignons in kleine stukjes
75 g walnoten fijn gehakt
8 verse blaadjes salie gehakt of handje peterselie
50 g parmezaanse kaas geraspt

voor het deeg:
8 plakken bladerdeeg, ontdooid
bloem
1 geklutst ei

voor de rode wijnsaus:
4 dl rode wijn
3 dl groentenbouillon
4 takjes verse tijm
2 volle el frambozenjam
1 el maizena aangelengd met water, indien nodig meer
40 g roomboter

(voor)bereiding: snijd de voetjes uit de portobello’s, kwast ze in met olie en bak ze 10 minuten in een oven van 200 graden. Haal de portobello’s er na baktijd uit, en dep het vocht weg met keukenpapier. Veeg ook het bakpapier schoon, deze kun je weer gebruiken voor de wellingtons. Fruit de ui en knoflook zachtjes in de olijfolie gedurende vijf minuten, zet het vuur hoger en doe er de champignon-stukjes bij, bak op hoogvuur tot paddestoelenmengsel geslonken is en bruin, voeg er de kruiden bij, de gehakte walnoten en de kaas. Breng op smaak met peper en zout. Leg een vel bakpapier op een werkblad, bestrooi met bloem, en leg er vier plakken bladerdeeg op (niet op elkaar). Leg op iedere plak bladerdeeg een drooggedepte portobello, met de bolle kant omlaag. Vul de portobello’s tot een flinke kop met de vulling.
Bestrooi de andere helft van het werkblad met bloem en leg er een plakje bladerdeeg op, bestrooi deze ook met bloem en rol iets uit. Leg de lap over een de gevulde portobello heen en druk rondom goed aan. Kerf met een vork een radertje rondom de portobello en snijd het teveel er met een pizzasnijder of mesje weg (zie foto) maak zo nog drie Wellingtons.
Plaats met een spatel de ‘Portobello Wellingtons’ stuk voor stuk op de met bakpapier beklede bakplaat.
Tot zover kun je ze voorbereiden. Dek af met folie en zet koel weg (in garage of buiten als het droog is)

bereiden: kwast de portobello’s in met het geklutste ei, en bak de Wellingtons gedurende 30 minuten in een oven van 200 graden.

rode wijnsaus:(voor)bereiding: kook de wijn en de bouillon in samen met de tijm tot je 4 dl over hebt en zet het vuur uit. Vis de tijm eruit. Roer er twee volle lepels frambozenjam bij en bind bij met maizena tot een mooie saus. Klop er van het vuur af de koude roomboter door.

serveren: snijd de ‘Portobello Wellingtons’ desgewenst door en schik ze mooi op de borden. Schenk er wat van de saus om heen. Serveer met de rest van de saus, een salade en een ander groentegerecht bijvoorbeeld spruitjes.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.