Deze linzenpaté met rode portsaus en salade kun je ruim van te voren voorbereiden totdat de linzenpaté de oven ingaat. Wat het tot een ideaal gerecht maakt voor een etentje met vrienden, of in het weekend. Maar kan natuurlijk ook voor door de week. Je kunt er als bijgerecht geroosterde aardappels bij serveren met extra groenten.
Voor deze linzenpaté met rode portsaus en salade heb je nodig:
voor ca 4 personen:
1 blik bruine linzen met een bite uitlekgewicht 310 g uitlekgewicht 260 g (ah)
2 el olijfolie extra vergine
1 rood uitje gesnipperd
1 teen knoflook geperst
300 g wortel in blokjes
400 g kastanje-champignons in kleine stukjes gehakt
1 handje verse salie fijn gesneden (of 2 el gedroogde salie)
150 g geraspte parmezaanse kaas
2 eieren + eidooier
100 g zelfrijzend bakmeel
1 vel bakpapier
1 cakevorm van 1 liter
voor de rode portsaus:
3 dl rode port
2 dl groentenbouillon
4 takjes verse tijm
2 el honing
1 el crème de balsamico
zout en peper
50 g ongezouten grasroomboter
2 tl maizena aangelengd met het water
(voor)bereiding, kan een paar uur van tevoren: fruit het gefruite uitje samen met de knoflook in de olie tot de ui zacht is gedurende tien minuten. Doe er de wortelblokjes bij en bak op half hoog vuur gedurende vijf minuten mee. Voeg er de gehakte kastanje-champignons bij en bak nu op hoog vuur samen met de salie en op smaak gebracht met peper en zout (niet teveel, de kaas moet er ook nog door en is ook zout) tot de wortel gaar is en de paddestoel-stukjes geslonken en ook gaar zijn.
Stort deze massa in een vergiet en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Doe over in een kom en roer er de geraspte kaas en de eieren en eidooier door. Zeef er het zelfrijzend bakmeel erboven en lepel er de bloem doorheen.
Vet de cakevorm in met boter, verfrummel het bakpapier waardoor het makkelijker te bewerken is, druk het papier goed in de vorm zodat het er goed strak in zit.
Stort er de vulling voor de paté in en druk goed aan.
bereiding paté: Zet de paté gedurende 45 minuten tot een uur in een oven van 200 graden. Voel daarna met je vinger of de cake stevig genoeg is. Zet de paté anders nog even een kwartiertje terug in de oven.
Laat de cake even een half uurtje (buiten) afkoelen voor je hem stort en in plakken snijdt, dan is hij steviger. Je serveert hem lauwwarm.
(voor)bereiding portsaus, kan een dag van tevoren: zet de rode port samen met de groentebouillon en de takjes tijm op het vuur en laat inkoken tot je twee dl over hebt.
Tot zover kun je de saus van tevoren maken.
bereiding saus (vlak voor het eten): breng de saus aan de kook en breng op smaak met de honing en bindt een beetje bij met de aangelengde maizena, wanneer je het nog te dun vindt gebruik dan meer aangelengde maizena.
Op het laatst voeg je er, van het vuur af, de boter er in kleine blokjes door.
serveren: snijd van de tot lauwwarm afgekoelde paté 8 plakken en verdeel over vier mooie bordjes. Serveer met de rode portsaus en een gemengde salade