Deze pasta met romige groentesaus en gamba’s bestaat onder andere uit wortel, bleekselderij en knoflook. De pittig gebakken gamba’s is een heerlijke toevoeging.
Door het zachtjes laten stoven van de wortel met de bleekselderij, rozemarijn en tijm krijg je een mooie zoetige smaak. Het is een variant op een al eerder geplaatst recept zie hier
Voor deze pasta met romige groentesaus en gamba’s heb je nodig:
voor 4 personen:
500 gram gepelde gamba’s darm- en buikdraadjes eruit halen (vers of diepvries)
1/2 rode peper gehakt zonder zaad
2 el gehakte peterselie
1 geperste teen knoflook
2 el olijfolie
1 vel aluminiumfolie
voor de groentesaus:
2 tenen knoflook gehakt
200 g wortel in blokjes
200 g bleekselderij
2 el gehakte peterselie
1 tak tijm geritst
10 rozemarijnnaaldjes gehakt
4 el droge witte wijn
125 ml slagroom
1/4 blokje bouillon naar keuze (ik neem altijd kip)
zout en peper naar smaak
optioneel: 1 klein knijpje limoensap
geraspte parmezaanse of paranokaas
!Verwarm de borden voor in een oven van 80 graden
bereiding: bak de gamba’s op hoog vuur al omscheppend samen met de knoflook, rode peper en de peterselie twee minuten in 2 el olijfolie in een anti-aanbakpan. De gamba’s worden taai wanneer je ze te lang bakt, twee minuten is voldoende.
Schep de gamba’s er met een schuimspaan samen met het knoflookmengsel uit en wikkel in een vel aluminiumfolie
voor de groentesaus: bak nu in het overgebleven bakvet + nog 2 el olijfolie de blokjes wortel, bleekselderij, rozemarijn, tijm en knoflook, en blus af met de witte wijn. Laat twintig minuten op een zacht vuurtje bakken. Blus dan verder af met de slagroom. Verkruimel er het 1/4 blokje bouillon boven en roer op half hoog vuur een minuut totdat het een beetje indikt, draai het vuur onder de saus uit.
voor de linguine: Kook de Linguine volgens gebruiksaanwijzing gaar en giet af, doe terug in de pan. Doe nu de gamba’s bij de roomsaus en warm nog even een halve minuut door en proef of er nog peper en zout bijmoet of een klein beetje limoensap.
Schep de saus door de pasta en serveer met geraspte parmezaanse of paranokaas en een takje tijm en rozemarijn