Stamppot pastinaak, wortel, spruitjes met zalm en kruidige ansjovisboter

Deze stamppot is ontstaan door wat opgedoken groenten in de koelkast, ansjovis wat nog in een bakje stond, en omdat we zalm zouden eten is het dit geworden. Toen mijn zoon antwoord kreeg op zijn dagelijkse vraag “Wat eten we vandaag” trok hij een bedenkelijk gezicht. Erg aanlokkelijk klinkt het dan ook niet ‘Stamppot pastinaak met wortel en spruitjes met zalm en ansjovisboter’ maar niks is minder waar.
Het zoetige van de stamppot met het ziltige van de zalm met ansjovisboter is goddelijk.

nodig voor 2 personen:
450 g pastinaak geschaafd en in plakjes
300 g wortel, geschaafd en in plakjes
250 g spruitjes ontveld
1 el crème fraîche
3 el verse dille of 1 el gedroogd
peper en zout

voor de zalm met ansjovisboter:
2 moten zalm à 125 g (lidl is goedkoopst)
peper en zout
olijfolie
2 el ongezouten grasroomboter (pakje)
2 ansjovisfilets
1 el gehakte peterselie
2 el verse dille of 1/2 el gedroogd

!! verwarm de borden voor in een oven van 80 graden

bereiding: begin met de ansjovisboter, prak alles door elkaar en zet weg in de koelkast.
Zet de groenten op met een bodem water, breng aan de kook en zet het vuur zacht. Laat in twintig minuten gaar koken. Giet af en stamp tot stamppot samen met de crème fraîche en de dille. Breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi intussen de zalmmoten met peper en zout en bak op matig hoog vuur in een met olie in gekwaste anti-aanbakpan gedurende vijf minuten op de huidkant, en drie minuten aan de andere kant. Indien er geen huid aan zit kun je vier minuten per kant aanhouden. De vis moet glazig blijven van binnen.

serveren: verdeel de stamppot over de borden. Leg er de moten zalm op, en leg er een klont ansjovisboter op. Garneer eventueel met wat dille en gehakte peterselie.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.