linzenballetjes met cranberry-saus en kruidige couscous met groenten

Bij deze linzenballetjes heb ik me laten inspireren door een recept van linzenballetjes van Joke Boon uit haar kookboek ‘koken met kleur’ ik maakte er een cranberry-saus bij en serveerde de balletjes met onderstaande couscous. Een erg lekkere combinatie.

voor 4 personen:
350 g uitgelekte linzen met een bite (ah)
60 g havermout
1 el rode Thaise currypasta
1/2 el limoen sap
1 teen geperste knoflook
zout en peper

voor de cranberry-saus:
Voor de cranberry-compôte:
200 gram cranberry’s
60 gram bruine rietsuiker
1 dl heet water met een kwart blokje groentenbouillon
Of
1 potje cranberry-compote met 1 dl heet water en een kwart blokje groentenbouillon

couscous:
3 el olijfolie
750 g blokjes gesneden groenten (wortel, koolrabi, courgette)
1 rode ui gesnipperd
1 geperste teen knoflook
300 g volkoren couscous
zoveel hete groentenbouillon tot vingerdikte boven de couscous
aluminiumfolie

!! Verwarm de borden in een oven van 80 graden

bereiding linzenballetjes: pureer met een staafmixer de linzen samen met de havermout, Thaise curry, limoensap en geperste knoflook tot een homogeen gehakt.
Draai er balletjes van en zet koud weg tot gebruik.

bereiding cranberry-saus: zet de cranberry’s op met een deciliter groentenbouillon en de suiker, en laat tien minuten zachtjes koken. Of verwarm de inhoud van het potje cranberry-compote met de bouillon

bereiding couscous: fruit de gesnipperde rode ui samen met de knoflook in de olijfolie. Doe er de blokjes gesneden groenten bij en laat op half hoog vuur tien minuten bakken tot de groenten gaar zijn, maar nog wel bite hebben.
Doe de couscous in een pannetje of vuurvaste kom. Giet er zoveel kokende bouillon op tot een vingerdikte boven de couscous. Dek de couscous af met een vel aluminiumfolie en laat een twee minuten garen. Voeg daarna de couscous bij de groenten en warm nog even door.

serveren: verdeel de couscous over de hete borden, leg er de linzenballetjes op en verdeel er wat van de saus over.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.