Gemarineerde tempé met pittige groenten, sobanoodles en komkommersalade met dressing van appelazijn en bruine suiker

Dit is een erg lekker gerecht, voor de marinade voor de tempé heb ik me laten inspireren door een redactielid van Vegatopia.
De tahini door de sobanoodles ging eigenlijk per ongeluk, ik wilde alleen de sesamolie gebruiken en toen kwam er ongeveer een halve eetlepel tahini mee.
De marinade voor de tempé bestaat uit stroop, ketchup, sojasaus, verse gember en knoflook.

Nodig voor 2 personen:
voor de marinade van de tempé, de hoeveelheden kun je aanpassen naar smaak
3 el ketchup
1/2 el stroop
2 el sojasaus
1 el citroensap
1 el sesamolie
1 geperste teen knoflook
1 tl verse gember
2 tl sambal
200 gram tempé in 8 plakken
1 el kokosolie met kokossmaak

Voor de komkommersalade:
1 komkommer
6 el appelazijn
2 el bruine suiker
1 el sesamolie
1 kleine rode ui
peper
1/4 gehakte rode peper zonder zaadjes
1 handje gehakte koriander
eventueel zout en peper

voor de sobanoodles:
1 bosje bosui in ringen
1/2 rode Spaanse peper zonder zaadjes gehakt
1 tl geraspte verse gember
1 geperste teen knoflook
1 el ketchup
1/2 el stroop
1/2 el limoensap
1/2 el sojasaus
1 klein bosje koriander
150 gram sobanoodles
1 el sesamolie

Verwarm de borden voor in een oven van 80 graden

bereiding: doe de ingrediënten voor de marinade door elkaar in een ovaal schaaltje en leg er de tempé in. Laat dit minimaal een half uurtje marineren. Maak nu de komkommersalade. Los de suiker op in de appelazijn door het aan de kook te brengen in een steelpannetje. Laat afkoelen naar lauw en doe het over in een schaal. Schaaf de komkommer in schuine plakken met een goede kaasschaaf. Snijd de rode ui in halve ringen en doe erbij, evenals de rode peper en de gehakte koriander. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout
Kook vast het water voor de sobanoodles. Haal de tempé uit de marinade en bak de plakken in de kokosolie 2 minuten per kant op halfhoog vuur bruin, maar pas op dat het niet verbrandt. Haal de tempé uit de pan en houd warm in aluminiumfolie. Bak in het vet van de tempé de bosui, met rode peper, gember en knoflook op matig vuur gedurende 2 minuten. Doe er de ketchup, stroop, limoensap en sojasaus bij en bak nog 2 minuten.
Kook tegelijk de noodles volgens gebruiksaanwijzing, giet af en doe terug in de pan. Doe er de sesamolie bij, en eventueel een 1 theelepel tahini. wat koriander en rode peper. Verdeel het bosui-mengsel over de 2 voorverwarmde borden en leg er per bord 4 plakken tempé op. Verdeel er de sobanoodles langs samen met de komkommersalade. Garneer met wat koriander en rode peper

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.