Ik koos deze Linzencake met sinaasappel en cacaonibs uit het mooie kookboek ‘Linzen’ (zie recensie) van
Joke Boon.
Niet alleen omdat deze cake zo heerlijk is, maar vooral ook vanwege het mooie intro, waarmee ze meteen de rode draad in haar leven samenvat.
Linzencake met sinaasappel en cacaonibs
Recept en tekst uit ‘Linzen’,
schrijfster: Joke Boon
‘’Ik was al vroeg opgestaan, de kat was ziek en ik maakte me zorgen. Terwijl de kat een beetje doelloos op de mat zat, besloot ik om te gaan bakken. Koken betekent veel voor me: troost, plezier, om te vieren en te rouwen. Door het gebruik van amandelmeel en polenta heeft de cake een bite. Heel zoet is ie niet, dat komt door de honing. Dat was ook de feedback van enkele voorproevers. Daarom is deze cake lekker met wat marmelade of jam, of voor zie het zoeter wil: met wat extra honing.
Ingrediënten:
130 g oranje linzen, gewassen
125 ml zonnebloem-of neutraal smakende olijfolie
100 ml vloeibare honing
100 g amandelmeel
75 g polenta
50 g sinaasappel-marmelade
3 eieren
zout snufje
2 tl bakpoeder
1 tl gemberpoeder
25 g cacoanibs
Bereiding: Verwarm de oven op 180 graden. Vet een cakeblik in, of gebruik een vel bakpapier.
Kook de linzen in ruim water gaar. Ze zullen uit elkaar vallen. Laat goed uitlekken in een bolzeef.
Pureer ze samen met de olie en honing in de keukenmachine.
Voeg de overige ingrediënten behalve de cacaobibs toe en pureer tot een yoghurtdik beslag. Schep met een lepel de cacaonis erdoor.
Schep herbeslag in de ingevette vorm en bak in het midden van de oven in 45 minuten bruin en gaar. Controleer dit met een prikker.
Laat de cake op een rooster afkoelen, voordat je hem aansnijdt.
Verpakt en koel bewaard blijft de cake 5-7 dagen lekker
Nederlands Hardcover 9789046824832 Druk: 1 oktober 2020 192 pagina’s
uitgever: Nieuw Amsterdam
auteur: Joke Boon
Kookboek: Linzen
fotografie: Mitchell van Voorbergen
Styling: Alexandra Hereijgers
Prijs: 22,99 (verkrijgbaar vanaf 6 oktober)