Bietensalade met zoute haring

Bietensalade met zoute haring

Deze bietensalade met zoute haring maakte ik met de haringen die eigenlijk voor op roggebrood bestemd waren. Wij vinden dat af en toe lekker om zoute haring op roggebrood te eten als borrelhapje in het weekend. Maar met bietjes en dille in huis was deze salade ook heel lekker als maaltijdsalade.
Wanneer je als voorgerecht een soep serveert heb je een heerlijke avondmaaltijd. Een stevige gevulde soep vind ik sowieso altijd wel handig wanneer je een wat gevulder voorgerecht of nagerecht wilt eten. Dan is een hoofdgerecht vaak te veel.
Rode bieten kunnen zowel rauw geraspt, gekookt als ingelegd gegeten worden. Wanneer je de bietjes geraspt eet kan er een aardsmaak aanwezig zijn. Ook kun je rode bieten verwerken in soepen. Vroeger werd de rode biet een beetje beschouwd als armeluisvoer, omdat rode bieten op arme grond geteeld kon worden. Vandaag de dag wordt deze meer als specialiteit aangeboden en is een veelvoorkomende groente in natuurrestaurants.

400 g rode verse bieten in blokjes
300 g vastkokende aardappels in blokjes
2 bosuitjes met het groen in ringetjes
1/2 appel met schil in blokjes (Kanzi of Elstar)
2 zoute haringen in blokjes
verse dille
3 el blokjes augurk
1/2 zakje rucola Ć  75 g

voor de dressing:
1 el dijon mosterd
2 el witte balsamico-/appel-/ of natuurazijn
4 el olijfolie extra vergine olijfolie
1/2 el honing
peper en zout

bereiding: hussel alle ingrediƫnten door elkaar voor de salade. Klop een dressing van de mosterd, azijn, olijfolie, honing, dille, peper en zout en schep door de salade.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.