Kookboekrecensie ‘Linzen’

Kookboekrecensie 'Linzen'

Hij viel met een luide klap op de mat. Ik wist dat hij ging komen, maar tóch was het een verrassing.
Joke haar zevende (kook)boek ‘Linzen’. Ik had er al wat flarden uit meegekregen, was al vroeg op de hoogte van haar geheime missie naar boer Henk Zuidema in Friesland. Want is het nu wel of niet mogelijk om linzen op Nederlandse bodem te telen? Vroeger was dat toch wél mogelijk? Haar enthousiasme wist ze over te brengen op deze boer Henk Zuidema die er zelf nogal sceptisch over was.
Of het een geslaagde missie is geweest, lees je in haar passionele uiteenzetting over hoe het er inmiddels voorstaat met de linzenteelt in Nederland.
Verder is het kookboek ‘Linzen’ in een woord op zijn Jokes, kleurrijk, origineel en boeiend tegelijk.
Dat ze, wanneer ze naar een onbewoond eiland zou moeten verkassen, behalve haar geliefden, ook linzen zou meenemen zegt eigenlijk al wel genoeg.

Haar inleiding leidt je door het oerwoud der linzen met een simpele uiteenzetting welke linzen er zoal zijn, hoe je linzen kunt bewaren, met daarbij alle mogelijke manieren van bereiding.
Van eenvoudig linzen koken tot linzenpuree, en van het maken van linzenmeel tot aan het kiemen van linzen aan toe.

Zo zijn er acht hoofdstukken die zijn onderverdeeld in ontbijt, soep, snack, salade en voorgerechten, vegetarische hoofd- en bijgerechten en met vlees gevogelte of vis, tot slot is daar het zoet.
Heerlijke kleurrijke gerechten passeren de revue, Dosa met jam als ontbijt, of die heerlijke fruitige linzenwafels. Prachtige kleurrijke soepen, waaronder eentje met rooibosthee…
En wat dacht je van lauwwarme salade van biet, linzen en makreelfilet met mierikswortelhangop, en zelfs Foe yong hai met linzen en zoetzure saus. Nou jij weer

Dus linzen saai? Joke bewijst dat dat absoluut niet het geval is, ik heb haar heerlijke vanille-linzencake met witte chocolade en chocolademascarpone al mogen proeven. Evenals de hartige tompouce met linzen-paprikacrème die ze ons serveerde als voorgerecht.

Kortom, ik ben super enthousiast over dit boek, en natuurlijk ook omdat ik haar sowieso een warm hart toedraag als vriendin.
Tot slot sluit ze af met een dankwoord aan iedereen die een bijdrage aan dit boek heeft geleverd, in wat voor vorm dan ook. Tot mijn verrassing was er voor mij ook een woord van dank, erg lief.

Ter aanvulling: vaak passen kookboeken qua originaliteit in een-dertien-in-een-dozijn reeks, en voegt het niet zo veel meer toe aan wat er al op de markt is verschenen, en/ of je al in je boekenkast hebt staan. Joke heeft met dit kookboek echt iets heel moois en origineels neergezet.

Recept wat is gekozen uit Linzen: Linzencake met sinaasappel en cacaonibs
Nederlands Hardcover 9789046824832 Druk: 1 oktober 2020 192 pagina’s
uitgever: Nieuw Amsterdam
auteur: Joke Boon
Kookboek: Linzen
Prijs: 22,99 (verkrijgbaar vanaf 6 oktober)

2 Comments

  1. Monique van Mil

    Hé Hedwig , wat leuk dat Joke een kookboek heeft gemaakt over linzen! En je bent nog vernoemd!! Ben erg benieuwd, lieve groet

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.