Deze krokante tofu met gele curry en trassi, combineerde ik met volkoren noodles en bloemkool. De curry maakte ik van gele curry (alhoewel hij toch rood van kleur is) de trassie geeft de curry een heerlijke smaak. Voor meer recepten met tofu kun je hier een kijkje nemen.
Je hebt nodig voor deze krokante tofu met gele curry en trassi:
voor twee personen:
voor de curry:
2 el olijfolie
1 grote sjalot of kleine ui gesnipperd
2 tenen knoflook gehakt
1 tl verse gember, geraspt
2 volle el gele curry (deze)
1 tl trassie (deze)
1 tl bruine suiker
1/2 blik (à 400 ml) kokosmelk Fairtrade
1 tl maizena aangelengd met wat water
gehakte verse koriander 🌿
voor de krokante tofu:
1/2 pak tofu
iets zwaars om op de tofu te plaatsen
2 vellen keukenrol
3 el maizena
zeezout
aluminiumfolie
voor de noodles:
2 nestjes volkoren noodles of 150 g (deze)
snufje zout
voor de bloemkool:
600 g bloemkool het liefst Hollandse, in roosjes, ook de stronk in blokjes
eerste werk: omwikkel het halve blok tofu met keukenpapier, leg in een kleine ovenschaal. Leg er een zwaar gewicht op (bv een vijzel) zo kan er vocht uit de tofu lopen en wordt hij compacter. Let er wel op dat t gewicht stabiel kan staan, en dat de tofu gelijkmatig ingedrukt wordt. Doe dit een half uurtje.
bereiding bloemkool: kook de bloemkool gaar in tien minuten met iets zout, giet daarna af en laat staan met deksel op de pan.
bereiding curry: tijdens het koken van de bloemkool fruit je de ui, knoflook en gember in de olijfolie gedurende vijf minuten. Doe er de curry bij en bak even twee minuten mee. Doe er nu de trassi bij, de kokosmelk en de suiker. Bind bij met het maizenapapje maar maak de curry niet te dik. Zet het vuur uit tot gebruik
verdere bereiding krokante tofu: bereiding tofu: Haal de tofu uit het keukenpapier, en snijd de tofu in blokjes. Dep de blokjes droog en hussel de tofu om met de maizena en het zout.
Frituur de de blokjes als het ware in de olie in een klein koekenpannetje. Schep ze daarbij op hoog vuur om en om tot ze mooi goudbruin zijn en knapperig. Laat de blokjes uitlekken in zeef bedekt met keukenpapier.
Houd warm onder aluminiumfolie.
bereiding noodles: vijf minuten voor einde kooktijd bloemkool kook je de noodles gaar met iets zout volgens gebruiksaanwijzing.
serveren: verwarm de borden voor in een gootsteen met heet water, droog uit en verdeel er de gare noodles over. Schep er de bloemkool naast, en de gebakken tofu daar tussen in. Verdeel er de currysaus over en garneer met de gehakte koriander 🌿