Italiaanse pasta met gegrilde ricotta

Italiaanse pasta met gegrilde ricotta

Deze heerlijke Italiaanse pasta met gegrilde ricotta is in een mum van tijd klaar, maar toch heel specifiek Italiaans van smaak. Je grilt voor dit recept tomaatjes met rozemarijn en salie in de oven tegelijkertijd met de ricotta, welke een mooi bruin randje krijgt. Dit proef je terug in de pasta.
Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak en bevat een laag zout- en vetgehalte. Het is een kaas, die wordt gemaakt door het koken van wei, welke het overschot is bij de productie van kaas. Heden ten dage wordt vaak het vocht van koemelk gebruikt, maar vroeger werd ook het vocht van pecorino (schapenkaas) gebruikt. In letterlijke zin betekent ricotta, ‘opnieuw gekookt’
Voor meer pastarecepten kun je hier een kijkje nemen.

Je hebt nodig voor 4 personen:
300 gram spaghetti
4 el goede kwaliteit olijfolie
250 gram ricotta
1 kilo zoete trostomaatjes
2 tenen geperste knoflook
handvol verse salie en rozemarijn gehakt.
versgemalen zout en peper
1 bos gesneden verse basilicum
geraspte papano/ parmazaanse kaas.

bereiding: verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de tomaatjes in tweeën en hussel samen met de kruiden (behalve de basilicum) knoflook, olijfolie, zout en peper door elkaar en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de ricotta er in het midden bij. Bak 35 minuten in de oven op 200 graden.
Kook de spaghetti gaar en giet af, en doe terug in de pan.
Haal de tomaatjes met de ricotta uit de oven. Roer de tomaatjes en ricotta in een pan nog even door met nog wat olijfolie en gemalen zout en peper. Roer er de pasta door en garneer met parmazaanse kaas en blaadjes basilicum.
Lekker met een salade met pijnboompitjes.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.