Deze falafel met muntyoghurt en couscous is lekker pittig en fris van smaak. De falafel kun je al ruim van tevoren bereiden, handig wanneer je niet al te veel tijd hebt om te koken. Maar let wel, je moet een dag van tevoren wel besluiten de dag erna falafel te willen eten, want je kikkererwten hebben ruim acht uur tijd nodig om te weken.
De échte falafel maak je namelijk van rauwe kikkererwten, en niet van voorgekookte kikkererwten uit een pot.
Om het tot een steviger tot balletjes te draaien geheel te maken, voeg je er wat bloem aan toe. De falafel heb ik gefrituurd in een koekenpan in een laagje milde olijfolie.
Voor meer recepten met couscous kun je hier terecht.
nodig voor 4 personen:
Voor de yoghurtsaus:
4 dl Griekse yoghurt van 5 % vet
1 bosje fijngehakte munt
2 el limoensap
2 tenen knoflook geperst
vers gemalen peper en zout
voor de falafel:
250 gram gedroogde kikkererwten
1.ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/4 bosje peterselie, grof gehakt
1/4 bosje koriander, grof gehakt
1 tl sambal
1 eetlepel kurkuma
1/2 eetlepel komijnpoeder
1/2 eetlepel korianderzaadjes (gevijzeld of gemalen)
1 tl zout
1 theelepel bakpoeder
3 el bloem
milde olijfolie om in te frituren
voor de couscous met groenten:
250 gram couscous
1/2 groentebouillonblokje
3 dl kokend water
2 courgettes in 1/2 schijfjes
2 rode puntpaprika’s in grove stukken
1 bos lente-uitjes in reepjes
3 tenen knoflook gehakt
2 volle tl harissa
1 bosje koriander fijngehakt
2 el limoensap
bereiding: start met de yoghurtsaus, doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar. Maal er naar smaak zout en peper over en zet afgedekt in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
(voor)bereiding falafel: pureer de uitgelekte kikkererwten met de rest van de ingrediënten (behalve de olie, bloem en bakpoeder) en wat zout en peper in de keukenmachine tot een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is. De pasta blijft korrelig en dat is prima.
Voeg nu de bakpoeder en de bloem toe, roer alles goed door elkaar. Voeg er, wanneer je de dikte niet goed vindt, en er geen balletje van kan maken, wat bloem toe maar absoluut niet te veel. Maak er mooie balletjes of schijfjes van.
Tot hier en nu verder met de couscous:
bereiding couscous met groenten: doe de couscous in een kom en overgiet het met de 3 dl groentebouillon (voeg het 1/2 tablet bij 3 dl kokend water) en laat afgedekt met aluminiumfolie 2 minuten wellen.
Roerbak nu de fijngesneden groenten in een wok. Voeg er de harissa aan toe met de twee el limoensap. Roer er nu de couscous door. Houd warm onder aluminiumfolie en ga nu verder met de falafel.
bereiding falafel: kneed balletjes ter grootte van een pingpongballetje, druk ze iets plat. Verhit een laagje olie in een koekenpan en frituur de falafel-balletjes(of schijfjes) zo’n vijf minuten per kant tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Serveer de falafel met de couscous en yoghurtsaus en garneer met wat munt.