Deze heerlijke havermoutpap met speculaaskruiden en gebakken banaan is echt comfortfood op koude winter ochtenden. Je voegt speculaaskruiden toe aan de havermout en wat ahornsiroop, maar honing kan natuurlijk ook.
Havermout is erg gezond en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.
Het is een volkoren product, en wat je er allemaal aan toevoegt bepaalt uiteindelijk hoe gezond het is. Havermout is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels en is een volkoren graansoort.
Havervlokken zijn de ongeknipte geplette haverkorrels.
Havermout en havervlokken worden vaak voorgestoomd om de bereidingstijd te verkorten. Havermout valt onder de volkoren granen omdat ze wordt gemaakt van hele haverkorrels.
Vaak wordt havermout gegeten als ontbijt, maar je kunt het ook eten als tussendoortje of aan een gerecht toevoegen.
Het vaakst wordt havermout gegeten als pap als ontbijt.
Havermout wordt ook verwerkt in muesli of in andere ontbijtproducten. Tevens vind je het in koekjes en voorverpakte repen.
Geniet van deze havermoutpap met speculaaskruiden en gebakken banaan met pompoen-, zonnebloem- en pijnboompitten.
Voor meer havermout-recepten, kijk hier
nodig voor 1 persoon:
45 g havermout
11/5 dl plantaardige melk
1 tl speculaaskruiden
2 tl ahornsiroop of honing
1 banaan overdwars in tweeën
1/2 el olijfolie
gemengde zaden en pitten (Lidl)
bereiding: kook de havermout in de plantaardige melk samen met de speculaaskruiden en de ahornsiroop of honing gedurende vijf minuten. Af en toe roeren. Bak intussen de banaanhelften om en om in een anti-aanbakkoekenpan tot deze mooi gekaramelliseerd zijn.
serveren: lepel de hete havermout in een diep bord. Leg er de gebakken banaan op en garneer met de zaden.