hartige quiches met stoofpeer en blue stilton

hartige quiches met stoofpeer en blue stilton

Onderstaande hartige quiches met stoofpeer en blue stilton maakte ik met port-frambozensaus.
Het gerecht is heerlijk als hoofdgerecht met bijvoorbeeld spruitjes of broccoli. Ik maakte de quiches zowel met filodeeg als met bladerdeeg.
Kijk voor meer recepten met blue stilton eens hier.
Voor deze hartige quiches met stoofpeer en blue stilton heb je nodig:

voor twee quiches:
2 mini springvormpjes van 12 cm doorsnee (te koop bij de AH of Hema)
1 vel bakpapier
1 deel filodeeg (twee delen in een verpakking) of drie plakjes bladerdeeg (11/2 plakje per vormpje)
gesmolten roomboter of olijfolie voor het invetten
125 g ricotta
1 ei
100 g bleu stilton
peper & zout
6 mooie rode stoofpeertjes met steeltje, of snijd de peertjes in stukjes

Voor het sausje:
1/2 dl rode port
1 el frambozenjam
klein stukje van groentenbouillon-tablet
1/2 tl maizena met 1 tl water

(Voor)bereiding filodeeg-bakjes: vet de twee vormpjes in met boter of olie. Knip voor de bodem twee cirkels uit het bakpapier ter grootte van de springvormpjes en leg erin.
Knip het filodeeg in de lengte door (12 cm breed) en vet aan beide kanten in. Leg vijf lapjes elkaar overlappend in iedere vorm. Laat de randen omhoog staan. Druk de filodeeg goed aan in de vorm. Knip het deeg wat boven de rand uitsteekt weg. Of rol anderhalf plakje bladerdeeg iets uit op een bebloemd werkblad en druk deze goed in de vorm. Snijd het teveel rondom weg en vul waar nodig op met de weggesneden stukjes.

(voor)bereiding vulling: klop met een garde de ricotta los met het ei, peper en zout. Verkruimel de helft van de stilton erdoor en breng verder op smaak met peper en zout.

bereiding: vul de filodeeg (of bladerdeeg)-bakjes met het ricotta-mengsel, plaats drie stoofpeertje rechtop in ieder taartje met het steeltje naar boven en verkruimel de rest van de bleu stilton er om- of overheen.
Je kunt inplaats van hele peren stukjes peer door de vulling roeren.
Plaats de quiches in een voorverwarmde oven van 180/ of 200 graden en bak ze in 25 minuten mooi bruin en gaar.
Intussen heb je mooi de handen vrij om het sausje te maken.

voor het sausje: kook de rode port met de jam in tot de helft en bind bij met de iets aangelengde maïzena

serveren: Haal de springvorm-rand om de quiches weg, en plaats met een spatel de taartjes op twee mooie borden. Garneer er wat saus over- en omheen. Eindig met wat gehakte peterselie.

Heerlijk met spruitjes of broccoli

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.