Hartige preitaart

Hartige preitaart

Deze hartige preitaart is erg lekker. We aten hem met zijn tweeen voor driekwart op, zodat we voor de lunch van overmorgen ieder ook nog een stukje hebben. We gaan dan weer een wandeltocht doen, en is het leuk als een soort van picknick voor onderweg. Je kunt hem maken op vegetarische wijze, met speckjes van de Vegetarische slager, of neem kalkoenspekjes, of gewone spekblokjes. Wij aten de taart met kalkoenspekjes die we kochten bij de Sligro.
Door de bodem eerst met een blindbakvulling te bakken wordt de bodem heerlijk krokant. Voor meer hartige taarten klik hier.

nodig voor drie personen:
5 plakjes bladerdeeg
1 vel bakpapier in vorm geknipt voor op de ingevette bodem
bloem
300 g blindbakvulling, bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten
1 vel bakpapier verfrommeld

voor de hartige vulling:
3 el olijfolie
2 dikke preien (wij houden van veel groenten) in dunne ringen
250 g kalkoenspekreepjes of gewone spekblokjes of van de vegetarische slager
3 eieren
250 ml slagroom
75 g belegen kaas geraspt
lage quichevorm (24 cm) ingevet
boter om in te vetten

bereiding bladerdeegbodem: verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vorm in en leg er het op maat geknipte vel bakpapier in.
Bestrooi het werkblad met bloem. Rol de bladerdeeglapjes een voor een uit en leg ze dakpansgewijs op de bodem en rand van de vorm. Druk het deeg goed in de vorm. Snijd overtollig deeg weg wat over de rand hangt, en gebruik het eventueel voor opvulling waar nodig. Prik met een vork gaatjes in de rand en bodem.
Leg het verfrommelde vel bakpapier in de vorm en stort er de blindvulling in.
Bak de bodem twintig minuten voor in een oven van 200 graden.
Intussen maak je de hartige vulling.

bereiding hartige vulling: bak de spekreepjes naar keuze in een koekenpan mooi bruin gedurende vier tot vijf minuten in twee eetlepels olijfolie.
Doe de spekjes over in een kommetje. Bak in het bakvet met de overige eetlepel olie de preiringen gedurende vijf minuten op hoog vuur.
Klop in een kom de eieren los met de slagroom, en meng er de kaas, spekjes, prei en ietsje zout en peper door.

vervolg bodem: wanneer de bodem van de taart klaar is haal je deze uit de oven. Pak het bakpapier bij de vier punten vast en til er zo het blindbakvulling uit, deze kun je weer gebruiken, evenals het bakpapier. Schenk het preimengsel in de vorm en bak gaar in 40 minuten in een oven op 200 graden.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.