We gaan vanmiddag weer op pad, en dan gaat er weer catering mee. Deze keer humus met watermeloensalade , rode ui en tomaat. Een heerlijke frisse combinatie. Het idee komt uit het kookboek ‘De Flexitarier’ , het recept van de humus is van mezelf. Zelf heb ik nog wat gerookte paprikapoeder aan het gerecht toegevoegd en geroosterde kikkererwten. Voor meer lunchgerechten kijk hier
Voor de humus heb je nodig voor twee personen:
250 g kikkererwten uit pot of blik (ik haal ze vaak bij de Turks/ Marokkaanse winkel, veel goedkoper)
2 el tahin (sesampasta)
1 dikke teen knoflook geperst
1/2 citroen daarvan het sap
3 eetlepels vocht van de kikkererwten
zeezout
voor de topping:
1 kleine rode ui in dunne ringen
2 el rode wijn-azijn
500 g gemengde gekleurde tomaatjes in helften
500 g watermeloen in blokjes
2 el groene olijven of kalamataolijven in ringetjes
1/2 rode peper zonder zaad gehakt
6 takjes munt, de blaadjes
zeezout en zwarte peper
olijfolie extra vergine
1 tl sumac (zure gedroogde besjes)
1 tl gerookte paprikapoeder
voor de krokante kikkererwten:
150 kikkererwten uitgelekt uit blik of opt en afgespoeld en drooggedept.
1 el olijfolie
bereiding humus: doe alles ingrediënten voor de hummus in een kom en pureer met een staafmixer. Proef of deze goed op smaak is.
bereiding salade: laat de ui-ringetjes een half uurtje staan in de azijn tot deze zacht is. Haal de ui eruit en doe ik een kom. Voeg er de andere ingrediënten voor de topping bij en vermeng met elkaar samen met een eetlepel van de rode wijnazijn van de ui-marinade.
bereiding krokante kikkererwten: verhit de olie in een anti-aanbak-koekenpan en bak de uitgelekte, afgespoelde én drooggedepte bonen krokant. Terwijl je de kikkererwten regelmatig heen en weer schudt in de pan. Wanneer de kikkererwten mooi krokant zijn laat je ze in een diep bord glijden tot gebruik.
serveren: verdeel een deel van de humus over twee mooie borden. En spreid uit over het bord. Verdeel er de topping over, en garneer met sumac, gerookte paprikapoeder, munt en wat extra vergine olijfolie.