Ik maakte groentetaartjes met ricotta en grana padano dit jaar als tussengerecht voor kerst. Ze zijn erg makkelijk te maken, en al in de ochtend voor te bereiden. Het is een erg lekker en licht tussengerecht, en bovendien een plaatje om te zien. Je kunt ook een springvorm van 18/ 20 cm gebruiken, dan is de receptuur voor twee personen, en kun je het eten als hoofdgerecht. Kijk voor meer hartige taartrecepten hier.
als tussengerecht voor vier personen, of hoofdgerecht voor 2 personen heb je nodig:
voor de groenten:
150 g wortel
150 g paprika
150 g courgette
70 g rode ui
1 teentje knoflook
1 tak rozemarijn
1 tak tijm
2 el olijfolie
voor het ricotta-mengsel:
180 g ricotta
3 eieren
75 g zelf geraspte grana padano(lidl) of neem een andere Italiaanse harde kaas zoals Parmezaan of Manchego
aromat en peper
1 vel bakpapier
roomboter voor het invetten
4 kleine ramequins: 10 cm doorsnee 4 tot 6 cm hoog (zie foto)
voor de garnering:
4 mooie takjes tijm
(voor)bereiding groenten:snijd de wortel, paprika en courgette in kleine blokjes, snipper de ui klein en pers de knoflook uit. Fruit dit gedurende vijf minuten in een anti-aanbakpan in de olijfolie samen met de tak tijm en rozemarijn. Breng op smaak met wat aromat. Laat wat afkoelen.
(voor)bereiding ricotta-mengsel:klop met een garde de ricotta, de eieren en de kaas door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Schep er de afgekoelde groentemengsel er doorheen. Zet even weg.
(voor)bereiding ovenschaaltjes/ springvorm 18/20 cm: knip uit het bakpapier rondjes ter grootte van de bodem van de schaaltjes of springvorm. Vet de schaaltjes/ springvorm dik in met boter (je wilt niet dat de taartjes/ taart er niet heel uitkomen, dat dik invetten is erg belangrijk, net als de bodem van bakpapier)
Leg er dan de bakpapiertjes in en vet deze ook dik in.
Verdeel de vulling over de schaaltjes en dek af met plastic folie en zet koel weg tot gebruik.
moment suprème bereiding: haal de plastic folietjes van de taartjes en plaats ze in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende een half uur. Voel of ze stevig genoeg zijn met je vinger. Zet ze anders nog vijf minuten terug.
serveren: zet vier mooie bordjes klaar. Snijd de randen rond de taartjes voorzichtig los van de rand om de taartjes er mooi uit te krijgen. Plaats een bordje over een schaaltje heen, draai om (met ovenwanten aan) en schud het taartje voorzichtig uit de vorm op het bordje.
Doe dit zo bij alle vier de taartjes en garneer met de takjes tijm