Griekse Imam

Gisteren Griekse ‘Imam’ gemaakt, welke ik heb gegeten in Santorini. Heerlijk was die door de zoete Griekse tomaten. Door voor dit recept te kiezen voor zoete snacktomaatjes werd ook deze saus lekker zoet. In Griekenland serveren ze de imam met friet of gebakken aardappels, maar het kan natuurlijk ook met rijst, of gewoon zo. Ik serveerde er ( voor 3 personen 375 gram) gebakken aardappeltjes en tzatziki bij.

Recept voor 2/ 3 personen:
voor de tomatensaus:
2 el olijfolie
1 grote rode ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
400 gram rode, gele en oranje snacktomaatjes door midden gesneden
1 tl gedroogde orgegano
1 el tomatenpuree
1/2 dl heet water
versgemalen peper en zout
2 el extra vergine olijfolie (liefst Griekse)

100 gram paranokaas geraspt
2 el gehakte peterselie

2 kleine aubergines
2 el olijfolie
zout

optioneel, niet nodig, maar wel heel lekker:
100 gram fetakaas met
125 gram ricotta

Dit door elkaar geroerd het laatste kwartier van de oventijd over de Imam doen, hier gaat dan de geraspte paranokaas overheen.

bereiding: fruit de ui en de knoflook vijf minuten zachtjes op half hoog vuur. Doe er de tomaatjes bij en zet het vuur hoog en bak al roerend in tien minuten zacht. Voeg er de oregano aan toe, de tomatenpuree en het water en laat op zacht vuur nog tien minuten stoven. Roer er op het laatst nog twee el extra vergine olijfolie (Griekse) door en breng op smaak met zout en peper.

Intussen maak je de aubergines zover klaar: snijd de aubergines over de lengte door en maak in het vruchtvlees kruislings inkepingen waardoor het een beetje openvalt. Verhit de olie in een koekenpan en bak op hoog vuur in vijf minuten aan beide kanten.
Bestrooi met zout. Leg de auberginehelften met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal en schep er de tomatensaus overheen. Giet een kopje heet water rondom de aubergines en plaats de ovenschaal een uur in een oven van 180 graden.
Haal na een uur baktijd de ovenschaal uit de oven en bestrooi de gevulde aubergines met geraspte paranokaas, eventueel de feta en peterselie. Serveer met gebakken parten aardappel, rijst of verse friet en de tzatziki

voor de tzatziki
2 bakjes ‘Yogood’ yoghurt geheel op basis van schapenmelk (groen etiket)
2 tenen knoflook
1/2 komkommer geraspt op grove rasp
1/2 tl zout
1 el Griekse olijfolie extra vergine
1 el limoensap
1/2 tl suiker

bereiding: roer de yoghurt in een kom. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommer en voeg bij de yoghurt, Doe er het zout bij, de limoensap, suiker en de Griekse olijfolie en roer door. Proef of er nog wat zout of limoensap door moet.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.