Griekse Imam

Griekse Imam

Ik at deze Griekse Imam voor het eerst toen ik op het prachtige Griekse eiland Santorini op vakantie was. Deze Griekse Imam was heerlijk door het gebruik van die heerlijk zoete Griekse tomaten. Door voor onderstaand recept te kiezen voor zoete snacktomaatjes werd ook deze saus lekker zoet. In Griekenland serveren ze de Griekse Imam met friet of gebakken aardappels, maar het kan natuurlijk ook met rijst, of gewoon zo. Ik serveerde er ( voor 3 personen 375 gram) gebakken aardappeltjes en tzatziki bij.

recept voor 2 à 3 personen:
voor de tomatensaus:
2 el olijfolie
1 grote rode ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
400 gram rode, gele en oranje snacktomaatjes door midden gesneden
1 tl gedroogde orgegano
1 el tomatenpuree
1/2 dl heet water
versgemalen peper en zout
2 el extra vergine olijfolie (liefst Griekse)

100 gram grana padano  geraspt
2 el gehakte peterselie

2 kleine aubergines
2 el olijfolie
zout

optioneel, niet nodig, maar wel heel lekker:
100 gram fetakaas met
125 gram ricotta

bereiding: fruit de ui en de knoflook vijf minuten zachtjes op half hoog vuur. Doe er de tomaatjes bij en zet het vuur hoog en bak al roerend in tien minuten zacht. Voeg er de oregano aan toe, de tomatenpuree en het water en laat op zacht vuur nog tien minuten stoven. Roer er op het laatst nog twee el extra vergine olijfolie (Griekse) door en breng op smaak met zout en peper.

Intussen maak je de aubergines zover klaar: snijd de aubergines over de lengte door en maak in het vruchtvlees kruislings inkepingen waardoor het een beetje openvalt. Verhit de olie in een koekenpan en bak op hoog vuur in vijf minuten aan beide kanten.
Bestrooi met zout. Leg de auberginehelften met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal en schep er de tomatensaus overheen.
Strooi hier dan 75 gram van de geraspte paranokaas overheen. Giet een kopje heet water rondom de aubergines en plaats de ovenschaal een uur in een oven van 180 graden.
Garneer met fijngehakte peterselie en de rest van de paranokaas.

Optioneel: prak de feta en ricotta door elkaar en doe dit het laatste kwartier van de oventijd op de aubergines. Strooi hier dan 75 gram van de geraspte paranokaas overheen. Haal na totaal een uur baktijd de ovenschaal uit de oven. Garneer met gehakte peterselie en de rest van de paranokaas.
Serveer met gebakken parten aardappel, rijst of verse friet en de tzatziki

 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.