Gevulde Portobello met ratatouille

Gevulde Portobello met ratatouille

Deze gevulde Portobello met ratatouille combineerde ik met pastinaak-aardappelpuree. Portobello is zo’n heerlijk veelzijdige paddestoel. Gezien het summiere aanbod ervan in de supermarkt is het blijkbaar toch een weinig gebruikt product in de keuken. Dat is erg jammer, want je kunt er zoveel leuks mee doen. Alhoewel paddestoelen op zich geen volwaardige vervanging bieden voor vlees, kan dat in combinatie met noten en kaas wel. Ik maakte een puree van pastinaak en bloemige aardappels en combineerde deze met ratatouille. Erbij een met verse groene pesto en pijnboompitten gevulde portobello, met een crunch van vers paneermeel en Parmezaanse kaas.
De portobello’s en ratatouille kunnen een paar uur van tevoren worden voorbereid. Ik schreef het recept voor Smaakvol NH
Voor meer recepten met Portobello’s kijk hier.

voor twee personen heb je nodig:
voor de ratatouille:
2 el olijfolie
1 kleine ui
1 geperste teen knoflook
1/2 rode peper zonder zaad gehakt
1/2 aubergine
1 rode paprika
1/2 courgette
250 g gekleurde snacktomaatjes
1 el tomatenpuree
2 tl oregano gedroogd

voor de gevulde portobello’s:
2 portobello’s
1 el olijfolie
keukenkwastje
1 vel bakpapier

voor de pesto:
2 grote handen verse basilicum
1/2 teen knoflook
1/2 el citroensap
35 g pijnboompitten geroosterd
40 g geraspte Parmezaanse kaas
zout en peper
4 el vers paneermeel
vers gehakte peterselie
1 el olijfolie extra vergine

voor de pastinaak/ aardappelpuree:
400 g pastinaak
300 g bloemige aardappelen (bildstar)
20 g roomboter
zout, peper, nootmuskaat
verse nootmuskaat
1 dl hete melk

(voor)bereiding ratatouille kan eventueel een paar uur van tevoren: snipper de ui en fruit deze zachtjes met de knoflook en stuk rode gehakte peper zonder zaadjes in de olijfolie gedurende vijf minuten. Snijd intussen de tomaatjes in tweeën,en de aubergine, paprika en courgette in stukjes. Doe de aubergine, courgette en paprika erbij in de pan en bak op hoog vuur gedurende tien minuten. Voeg er dan de halve tomaatjes de tomatenpuree, en de oregano bij en bak nog even mee. Doe er dan een kopje heet water bij totdat er een mooie dikke saus ontstaat en laat dit een half uur zachtjes stoven met een deksel op de pan.

(voor)bereiding gevulde portobello’s: Doe de basilicum, de knoflook, citroensap, geroosterde pijnboompitten in een vijzel en vijzel het tot een dikke pesto.
Breng op smaak met wat zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht)
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Snijd voorzichtig het voetjes uit de portobello’s en kwast de paddestoelen in met de olie. Bak ze met het hoedje naar boven tien minuten voor op 200 graden. (Laat de oven aan op 200 graden en gooi het bakpapier nog niet erg. Die heb je nog nodig om de gevulde portobello’s op te bakken)
Laat ze even iets afkoelen en vul ze dan op met de pesto. Bestrooi met het paneermeel en de gehakte peterselie. Zet de portobello’s terug op de met bakpapier beklede bakplaat, maar nog niet in de oven.

bereiding pastinaak/ aardappelpuree: zet de pastinaak met aardappelen op. Wanneer deze koken, zet het vuur zacht en laat in 20 minuten gaar koken.

Verdere bereiding portobello’s tien minuten voor einde kooktijd aardappels met pastinaak:
Bak de gevulde portobello’s in 20 minuten gaar en knapperig in de oven.

verder bereiding puree: giet de gare aardappels met pastinaak af. Zet de pan terug op het vuur, doe er de boter bij met de melk en breng op smaak met zout, peper en verse nootmuskaat. Stamp met de stamper fijn. Ga er even drie seconden met de mixer door. Nóóit met een staafmixer, dan wordt t stopverf.
Is de puree te dik? Doe er dan nog wat hete melk bij.

serveren: zorg dat alles tegelijkertijd klaar is en serveer de gevulde portobello’s samen met de puree en ratatouille samen op voorverwarmde borden.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.