Deze tagliatelle met chorizo van zwarte bonen is een vegetarische versie op pasta met chorizo worst. Door zwarte bonen knapperig te bakken in de oven met oa gerookte paprikapoeder probeerde ik deze chorizo-smaak te evenaren op een vega-manier, erg lekker ! Het recept schreef ik voor Smaakvol NH
Hierbij een tagliatelle met een verse tomatensaus met dezelfde rooksmaak.
Erbij serveer je geraspte oude kaas en de zwarte bonen-chorizo.
Je houdt geheid over van de chorizo, maar is ook erg lekker om uit het vuistje te eten.
Zowel de bonen als de tomatensaus kun je enkele uren van tevoren voorbereiden. Voor meer pasta recepten kun je hier terecht.
voor de zwarte bonen-chorizo:
1 blik zwarte bonen (430 g Hak)
2 tl gerookte paprikapoeder
klein beetje chilipoeder
iets zeezout
1 teentje knoflook geperst
1 vel bakpapier
voor de tomatensaus:
2 el extra vergine olijfolie
500 g snack-tomaatjes
1 teen geperste teen knoflook
1/2 uitje
1/2 rood pepertje zonder zaadjes
1 tl gerookte paprikapoeder
1 el tomatenpuree
garnering:
rucola
erbij:
75 g geraspte oude kaas
(voor)bereiding zwarte bonen-chorizo: verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht) Laat de bonen uitlekken in een zeef en spoel goed met koud water. Dep de bonen droog met keukenrol en doe ze over in een kom. Meng voorzichtig om de bonen niet stuk te maken de gerookte paprikapoeder, chilipoeder en wat zeezout.
Leg het bakpapier op een bakplaat en spreid er de bonen over uit. Bak (ze drogen ook in) de bonen in 30 minuten knapperig.
Laat de bonen op de bakplaat (uit de oven) afkoelen en doe na afkoeling over in een kom.
(voor)bereiding tomatensaus: snipper de ui en peper en rode peper. Snijd de snack-tomaatjes in tweeën. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, samen met de knoflook gedurende vijf minuten op zacht vuur. Voeg er de gerookte paprikapoeder en tomatenpuree aan toe en bak dit even mee. Voeg er wat water aan toe en laat zachtjes even stoven. Laat afkoelen tot gebruik, of ga meteen verder met onderstaande.
bereiding tagliatelle met chorizo-bonen in verse tomatensaus: kook de tagliatelle volgens gebruiksaanwijzing, en verwarm de tomatensaus. Verwarm twee diepe borden voor door er kokend water in te gieten.
Giet de tagliatelle af en roer door de hete verse tomatensaus. Roer er op het laatste moment twee flinke handen rucola door en verdeel over de borden. Garneer met flink wat gerookte chorizo-bonen en wat blaadjes rucola.
serveer met geraspte oude kaas en de rest van de gerookte chorizo-bonen