Voor deze gevulde koolrolletjes met linzen in verse tomatensaus kun je het beste Chinese kool gebruiken. Ik vulde de rolletjes met onder andere linzen, paddestoelen, zoete aardappel, en verse kruiden. Erbij serveerde ik een verse tomatensaus. Erg lekker, en ook geschikt voor een vegetarisch etentje of kerstdiner (het is zomaar zover) je kunt de hele schotel in de ochtend al voorbereiden, en s’avonds hoeft ie alleen nog maar de oven in geschoven te worden.
Kijk voor meer recepten met linzen eens hier.
Voor deze gevulde koolrolletjes met linzen in verse tomatensaus heb je nodig:
voor 8 gevulde koolrolletjes:
1 blik bruine linzen met een bite uitlekgewicht 310 g
2 el olijfolie extra vergine
1 rood uitje gesnipperd
1 teen knoflook geperst
250 g zoete aardappel in blokjes
250 g kastanje-champignons in kleine stukjes gehakt
1 handje verse salie fijn gesneden (of 2 el gedroogde salie)
8 grote bladen chinese kool
optioneel: slagerstouw voorgeknipt in lange stukken
voor de verse tomatensaus;
voor de tomatensaus:
2 el olijfolie extra vergine
1 rode ui gesnippperd
2 tenen knoflook geperst
1 rode puntpaprika gesnipperd
1 hand gehakte verse oregano of 2 tl gedroogd
bouqet garni van:
*1 tak tijm
*1 tak rozemarijn
*3 blaadjes verse salie
slagerstouw
1 blik tomatenpulp (400 g)van Muti (ah)
70 g tomatenpuree Muti (ah)
1 klein glas fruitige witte wijn
peper en zout
75 g parmezaanse kaas
(voor)bereiding koolrolletjes: blancheer de koolbladen twee minuten in water met wat zout, en spoel ze daarna koud onder de kraan. Laat uitlekken in vergiet en dep droog met schone theedoek.
(voor)bereiding tomatensaus: bereiding: fruit de gesnipperde ui, knoflook en paprika in twee el extra vergine olijfolie zachtjes gedurende tien minuten. Doe er de tomatenpulp, de tomatenpuree, de witte wijn, de oregano en de bouquet garni (kruiden daarvoor bijeenbinden aan steelaanzet met slagerstouw) bij en wat heet water tot mooie sausdikte, niet al te dik, in de oven dikt de saus ook in.
Breng op smaak met zout en peper en laat de saus gedurende twintig minuten zonder deksel op laag pitje koken.
(voor)bereiding vulling: fruit het uitje samen met de knoflook in de olie tot de ui zacht is gedurende tien minuten. Doe er de zoete aardappelblokjes bij en bak op half hoog vuur gedurende vijf minuten mee. Voeg er de gehakte kastanje-champignons bij en bak nu op hoog vuur samen met de salie en op smaak gebracht met peper en zout (niet teveel, de kaas moet er ook nog door en is ook zout) tot de zoete aardappel gaar is en de paddestoel-stukjes geslonken en ook gaar zijn. Je kunt de vulling iets stampen met een pureestamper om de vulling handzamer te maken bij het rollen in de kookbladeren.
bereiding koolrolletjes in tomatensaus: leg de koolbladeren (vier per keer) op een werkblad. Verdeel de vulling over de onderkant van de koolbladeren. Vouw de zijkanten over de vulling en rol ze op naar boven. Bind eventueel als een kleine rollade vast met slagerstouw, maar wanneer je de rolletjes stevig oprolt is dit niet echt nodig. Doe enkele lepels tomatensaus in een ovenschaal waar net acht koolrolletjes in passen. Leg de gevulde koolrolletjes erin met de naad naar beneden. Giet de rest van de tomatensaus over de rolletjes, verdeel de geraspte parmezaanse kaas erover en zet de schaal in een oven van 180 graden gedurende 35 minuten.
In principe kan dit volstaan als volledige maaltijd, maar je kunt er ook geroosterde aardappeltjes of pasta bij serveren