Stoofschotel met zuurkoolstamppot en stoofperen

Stoofschotel met zuurkoolstamppot en stoofperen

Ik maakte stoofschotel met zuurkoolstamppot en stoofperen met portsaus. Het is weer echt stoofpotten-tijd, wij zijn er hier thuis gek op deze stoofschotel van sukadelappen. Ook de kinderen komen er graag voor thuis. Het vlees haal ik altijd bij de keurslager, die verkoopt prachtig weide-vlees van koeien die een goed leven hebben gehad.
Sukade-lappen van de supermarkt trekken vaak krom in de pan, maar dit zijn prachtige malse lappen. Je betaalt er wat meer voor, maar het is het dubbel en dwars waard. De combinatie van stoofvlees met zuurkoolstamppot met stoofperen in rode portsaus is heerlijk. Het recept van de stoofperen vind je hier.

nodig voor vier personen:
40 g roomboter
2 el olijfolie
4 mooie sukadelapjes à 150 g (slager)
4 el bloem
peper & zout
5 rode uien in halve ringen
4 plakken ontbijtkoek in blokjes gesneden
2 el appelazijn
1 el appelstroop
1/2 runderbouillon-tablet (tablet voor 500 ml) is een tablet voor 1 liter, doe dan 1/4 blokje
2 (verse) laurierblaadjes

voor de zuurkoolstamppot:
500 g zuurkool fijngesneden
1 kilo kruimige aardappels (bildstar) in stukken
1/2 dl kokend hete melk
25 g roomboter
peper (wees daar niet te zuinig mee)

bereiding stoofpot: leg een uur van tevoren het vlees uit de koelkast. bestrooi de sukadelappen met bloem en klop de bloem eraf. Bestrooi met flink peper & zout.
Verhit de boter samen met de olie in een anti-aanbakpan tot de boter mooi bruin is. Schroei de sukadelappen mooi dicht en bruin gedurende tien minuten. Leg ze in een grote braadpan. Bak in het overgebleven vet de halve uiringen bruin en voeg bij het vlees in de braadpan. Zet er het vuur aan onder de braadpan en voeg er 11/2 dl water aan toe, een eetlepel appelstroop, verkruimel er een stuk bouillonblokje boven, doe er de ontbijtkoek bij en roer om. Steek er de laurier in en laat de stoofschotel 21/2 tot 3 uur op een vlamverdeler stoven.

!! Verwarm vier mooie platte borden in een oven van 80 graden

bereiding zuurkoolstamppot voor half uur voor einde stoofvlees: zet de aardappels op en kook in 25 minuten gaar. Zet de fijn gesneden zuurkool de laatste tien minuten op en laat tien minuten koken. Giet aardappels en zuurkool af. Doe bij elkaar in een pan, doe er de boter bij en breng op smaak met peper. Stamp tot stamppot en doe er zoveel hete melk bij tot een mooie smeuïge stamppot ontstaat.

serveren: leg op ieder bord een sukadelap en schenk er wat van de saus over, leg er stamppot zuurkool naast, en een stoofpeer met portsaus

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.