Deze geroosterde koolrabi en zoete aardappel met sesamdressing maakte ik wat over was van het tussengerecht van een vijf-gangen-diner.
Ik was zo weg van de sesamdressing dat ik er onderstaand gerecht mee heb gemaakt. Deze sesamdressing wordt gemaakt met tahin.
Tahin (ook wel tahini genoemd), is een pasta gemaakt van sesamzaad. Het vormt de basis voor tahinsaus die vaak geserveerd wordt bij falafel. Ook aan hummus (kikkererwtenpuree) wordt tahin toegevoegd. Ook wordt tahin ook wel gebruikt als broodbeleg.
Tahin wordt vooral veel gebruikt in gerechten uit Israël, Libanon en Syrië).
Voor onderstaande geroosterde koolrabi en zoete aardappel met sesamdressing heb je nodig:
voor twee personen:
voor de geroosterde groenten:
500 g koolrabi geschild in blokjes
400 g zoete aardappel geschild in blokjes
2 el olijfolie
zout
1 vel bakpapier
voor de sesamdressing:
voor de dressing:
3 eetlepels tahin
3 eetlepels ongezoete sojasoghurt
enkele druppels sesamolie
1/2 eetlepel witte sesamzaadjes
sap van 1/2 limoen of 1/2 kleine citroen
voor de vegetarische balletjes:
200 g uitgelekte zwarte bonen
1 tl sambal
4 el havermout
1 teentje geperste knoflook
1/2 rood uitje geraspt
2 el olijfolie
garnering:
gerookte paprikapoeder
paar plakjes jalopeno’s (ah) zie foto
geroosterde sesamzaadjes
bereiding geroosterde groenten: hussel de blokjes zoete aardappel en koolrabi om met de olie en het zout. Spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat.
Rooster de blokjes een half uur in de oven.
bereiding sesamdressing: maak ondertussen de dressing van tahini.
Klop alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en zet apart.
bereiding vegetarische balletjes: doe alle ingrediënten in een kommetje en pureer tot dikke pasta met de staafmixer. Draai er balletjes van en bak een kwartiertje op matig vuur in een anti aanbak-koekenpan.
serveren: vorm op twee platte borden een spiegel van de sesamdressing. Bestrooi royaal met de gerookte paprikapoeder. Snijd de jalopeno’s fijn en verdeel deze er ook over. Verdeel daar de geroosterde blokjes zoete aardappel en koolrabi weer over. Daartussen leg je de vegetarische balletjes.
Heerlijk gerecht !!