Geroosterde koolrabi met dressing van sesam

Geroosterde koolrabi met dressing van sesam

Dit is toch wel zo’n fantastisch gerecht, deze geroosterde koolrabi met dressing van sesam, onderdeel van het vijf-gangen-menu van gisteren, gemaakt door manlief. Je kunt dit heel goed als hoofdgerecht eten met couscous. De smaak van de, in de oven geroosterde koolrabi. De schil wordt pikzwart, maar je lepelt de vulling eruit, en krijgt door het roosteren een lichte rooksmaak. De combinatie met de tahindressing is zo ontzettend lekker. Het is een niet moeilijk te maken, erg bijzonder gerecht. Dit recept is afkomstig van het vijf-gangen-menu van Cees van Casteren op Culy.nl
Ik maakte van wat er overbleef van de tanin en koolrabi later dit recept

Voor twee personen

2 grote koolrabi’s (of 6 kleintjes)
Olijfolie
grof zeezout
1 vel bakpapier

voor de dressing:
3 eetlepels tahini
3 eetlepels ongezoete sojasoghurt
enkele druppels sesamolie
1/2 eetlepel witte sesamzaadjes
sap van 1/2 limoen

Voor de extra smaak en garnering:
gerookt paprikapoeder
1/2 halve rode chilipeper, heel fijn gesneden zonder zaadjes
paar jalapeños (potje in schijfjes)voor de afwerking
paar blaadjes verse peterselie
za’atar

Bereiding koolrabi’s: verwarm de oven voor op de hoogste grillstand 250/ 300 graden
Leg de koolrabi’s op een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de oven en zet ze een uur in de oven. De bovenkant is nu zwart als het goed is. Draai de koolrabi’s om en zet nog eens een uur in de oven tot de koolrabi’s helemaal zwartgeblakerd zijn.

Bereiding tahin-dressing: maak ondertussen de dressing van tahini.
Klop alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en zet apart.
Hak de chilipeper fijn.

vervolg koolrabi’s: haal de koolrabi’s uit de oven en laat even afkoelen. Ontdoe ze van hun zwarte schil terwijl ze nog behoorlijk heet zijn, dan gaat dat het beste.
Haal het zwarte van koolrabi’s weg met behulp van een mesje, of lepel de inhoud eruit, dat kan ook. Trek met de achterkant van een lepel een spiegel van het tahinimengsel in het midden van twee bordjes.
Leg daarop één, twee of drie koolrabi’s in (afhankelijk van de grootte).
Druppel wat olijfolie over de koolrabi’s en strooi er wat grof zeezout over.
Maak af met een beetje gerookt paprikapoeder, dat haalt de smaak heerlijk op. En ook een beetje za’atar, de rode chilipeper, de jalapeno en de verse peterselie.
Eet het als tussengerecht, of als hoofdgerecht met couscous

Bron: Culy.nl 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.