Deze flaugnarde met abrikozen heeft veel weg van een clafoutis. Het beslag lijkt op dik pannenkoeken-beslag. De eieren en suiker dienen dik en licht romig geklopt te worden, neem daar zeker een kwartier de tijd voor. Hoe luchtiger je het beslag maakt, hoe makkelijker de warmte verdeeld wordt. Het recept komt van Angelique Schmeinck bij Impress your Friends van 24-kitchen
Heerlijk als dessert na een paddestoelen-ragout met stokbrood
Voor deze flaugnarde met abrikozen heb je nodig:
voor 4 personen:
voor de abrikozensaus
15 g gedroogde abrikozen
200 ml vers geperst sinaasappelsap
4 kardemompeulen
50 ml sinaasappellikeur
voor het beslag van de Flaugnarde:
125 ml slagroom
75 ml volle melk
2 eieren
25 g bloem
50 g suiker
1 mespuntje zout
citroen
olijfolie om in te vetten
voor de vulling
60 g gedroogde cranberries
10 halfgedroogde pruimen
8 bitterkoekjes
2 handperen
1 banaan
bereiding abrikozensaus:
Wel de abrikozen minstens 2 uur in ruim lauw water.
Giet de abrikozen op een zeef. Breng de abrikozen met het sinaasappelsap en kardemompeulen aan de kook. Voeg de likeur toe. Pureer alles met behulp van de staafmixer. De saus kan zowel koud als warm worden geserveerd bij de flaugnarde.
bereiding beslag:
Roer de slagroom met de melk en de eieren goed los. Voeg rasp van een halve citroenrasp toe. Meng de bloem met de suiker en het zout. Schenk er het room-eimengsel bij en roer tot een glad beslag. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Bereiding vulling:
Vel de cranberries circa 5 minuten in lauw water en giet ze daarna op een zeef.
Snijd de pruimen in smalle reepjes.
Snijd de bitterkoekjes in zessen.
’s Avonds afmaken:
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Vulling:
schil en snijd de peren in parten en verwijder het klokhuis. Snijd de parten in stukjes.
Pel en snijd de banaan in schuine plakken van een halve centimeter dik.
bereiding van de flaugnarde:
bestrijk eenpersoonsschaaltjes licht met olijfolie. Schep er een lepel beslag in. Verdeel er banaan en peer over en schep er weer beslag op. Verdeel er tevens de pruimen, cranberries en bitterkoekjes over en schep er weer een lepel beslag op. Daar komt dan nog een beetje banaan en peer over, met daar weer een schep er een beslag op. Zet de schaaltjes 18-20 minuten in de oven tot de flaugnarde gaar maar nog zacht in het midden is.
serveren:
bestuif de flaugnarde licht met poedersuiker, en schep een lepel abrikozensaus op ieder schaaltje.
Bron 24-Kitchen