clafoutis met crème fraiche, vanille en kersen

Het is weer kersentijd, en wat zijn ze weer lekker Het is even een werkje dat ontpitten, en er zijn kersen-ontpitters in de handel. Maar ik vind het wel een ontspannen werkje, al is het uitkijken voor vlekken in je kleding.

Clafoutis is een Franse desserttaart van het Franse platteland, gemaakt van verse kersen, al zijn er mensen die het maken met blauwe bessen, frambozen of ander fruit. Maar dan mag het eigenlijk geen clafoutis meer heten. Dit originele gerecht kent vele varianten. Ik wilde er mijn eigen eigenwijze stempel op drukken en maakte deze clafoutis met onder andere speltmeel, amandelmelk, crème fraiche en ahornsiroop.
Je kunt hem eten als dessert, voor bij de koffie of thee of zoals wij doen, gewoon als ontbijt

voor een taartvorm van 24 cm
1 vel bakpapier in vorm geknipt voor op bodem taartvorm
boter om in te vetten
750 gram (600 gram ontpitte verse kersen) (waarvan 200 gram voor de garnering zijn, dus niet ontpit) en met steeltje er nog aan)2 1/2 dl amandelmelk
125 gram crème fraiche
4 eieren
70 gram ahornsiroop
1 zakje vanillesuiker
150 gram speltmeel
50 gram zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
poedersuiker

bereiding: leg het in vorm geknipte bakpapier in de taartvorm en vet de vorm in met boter.
Doe de amandelmelk met de crème fraiche in een pannetje, klop met een mixer tot homogene massa en breng aan de kook op half hoog vuur. Zet daarna uit en laat wat afkoelen.  Breek de 4 eieren boven een kom en doe er de ahornsiroop bij. Mix tot egale massa. Doe daar het speltmeel bij, het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en de vanillesuiker en mix tot glad geheel. Stort de ontpitte kersen in de ingevette vorm, giet daar het beslag op. Laat de clafoutis in een oven van 180 graden 40 minuten bakken. Hij zal flink gerezen zijn, maar wees niet te blij, hij zakt na vijf minuten weer helemaal in. Niet getreurd, hij blijft mooi hoog, en is super lekker. Laat hem even een half uurtje afkoelen, bestrooi met poedersuiker en leg er de achtergebleven kersen op. Heerlijk bij thee en koffie, als dessert of als ontbijt

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*