Dimsum met shitaken, Chinese kool en bosui met Thaise dressing

Dimsum met shitaken en Chinese kool

Dimsum met shitaken en Chinese kool maakte ik met bosui en Thaise dressing. Ik maakte het voor een vriendin die net als ik flexitariër is, en hooguit twee keer in de week vlees of vis eet.
Deze dimsum is niet geheel vegetarisch omdat het vissaus bevat. Maar er is ook vegetarische vissaus te koop, genaamd ‘Plaa’ te bestellen op internet.  Voor soortgelijke recepten kun je hier terecht.

nodig voor 20 stuks:
2 el olijfolie
1 bakje shitaken (ah) heel fijn gehakt
1 geperste teen knoflook
1 cm gember geraspt
4 bosuitjes heel fijn gesneden
stukje Chinese kool in stukjes circa 200 gram
3 tl vissaus of vegetarische vissaus
2 tl sesamolie
1 tl sambal oelek
20 wontonvelletjes voor stomen en koken (Toko)

voor de limoen-chilidip:
6 el Thaise chili-saus
1 el vissaus
1 geperste teen knoflook
4 el gehakte verse koriander
1 limoen het sap
1 el water

extra nodig:
stoommand (te koop bij oa Toko’s
1 vel bakpapier

(voor)bereiding: leg twee uur van tevoren de wonton-velletjes uit de vriezer. Je kunt ze gewoon daarna weer invriezen. Wel handig om ze dan te proportioneren, zodat je niet telkens het hele pakje hoeft te ontdooien.

bereiding: bak de shitaken in stukjes samen met de gesnipperde ui, de knoflook, Chinese kool en de gember in een anti-aanbakpan gedurende twee minuten. Voeg er de vissaus, sesamolie en sambal oelek bij en bak nog een minuutje mee. Proef of je het goed op smaak vindt.

voor)bereiding dim-summetjes: spreid de wonton-velletjes uit over een werkblad, schep op ieder velletje in het midden een bolletje van de shitaken-vulling. Maak met je vinger de randen nat met wat water, breng de punten bij elkaar en knijp tot een rozetje. Doe de rest op dezelfde manier. Knip het bakpapier in de vorm van de stoommand. Verfrummel het, zodat je het makkelijk in de stoommand kan drukken.
Leg het verfrommelde bakpapier in de stoommanden verdeel er de dim-summetjes over. Dit kan een paar uur van tevoren, dek af met plastic folie en zet koel weg.

bereiding: zet een pan kokend water op het vuur waar de stoommand op past. Plaats de stoommand met dimsummetjes (wel even het plastic folie verwijderen ) met deksel boven de pan kokend water en laat het water op half hoog vuur koken. Stoom de dimsummetjes in tien minuten gaar.
bereiding dip: klop intussen een sausje voor de dip
serveren: verdeel de dim-summetjes over mooie bordjes en garneer met koriander en wat van de dip.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.