Vandaag maakte een asperge visschoteltje met krieltjes, heel erg lekker, en een variant op het vispotje.
Voor deze schotel gebruik ik meer asperges in verhouding tot de krieltjes. De kaas is zo je ziet niet helemaal gesmolten, dat komt omdat het een stuk van de 30 + belegen kaas is wat we altijd op brood hebben. En omdat er bij ons nooit iets weg mag, duurzaamheid hebben we hoog in het vaandel, bewaren we het laatste stuk altijd voor de warme gerechten zoals venkel met pasta in kaassaus of zoals nu over deze ovenschotel.
Wil je liever gewone belegen kaas gebruiken, is dat natuurlijk helemaal goed.
Voor dit Asperge visschoteltje met krieltjes heb je nodig:
voor 2 personen:
250 g krieltjes
750 g verse witte asperges geschild, ontdaan van onderste stukken en in stukken gesneden, bewaar de kopjes
zout
voor de saus:
30 g roomboter
30 g bloem
250 ml visfond (veel lekkerder dan bouillon, wat je overhebt kan in de vriezer)
1 dl slagroom
1/2 bosje verse dille gehakt
voor de vis:
250 g zalmfilet zonder huid in stukken gesneden van 3 cm
150 g witvis in stukken van 3 cm
voor de topping:
125 g geraspte belegen kaas
bereiding: kook de krieltjes en de stukken asperges met wat zout 8 minuten voor, doe er de laatste twee minuten de aspergekopjes bij. Giet de krieltjes en aspergestukken af en doe terug in de pan.
Verhit de boter in een steelpan en roer er de bloem door. Roer gaar op half hoog vuur met een kleine garde. Doe er in een keer de koude visfond bij en zet het vuur hoog. Klop tot deze begint te binden en die er dan ook de slagroom bij. Roer tot een mooie gebonden saus. Doe er de vis bij en gaar deze een minuut door en zet dan uit.
Roer de saus samen met de dille door de asperges en krieltjes. Schep over in een niet te grote ovenschaal. Verdeel er de geraspte kaas over en zet voor twintig minuten in een oven van 200 graden.
Heerlijk met een prosecco 🥂