Manlief kookte zaterdag voor mij, en maakte deze heerlijke risotto met blond bier en tijgergarnalen, het bier geeft aan de risotto een heerlijk zoetig smaakje.
Dit recept is een tussengerecht. Wil je het als hoofdgerecht eten, laat dan de hoeveelheid tijgergarnalen gelijk en verdubbel de rest van de ingrediënten
nodig als tussengerecht voor 4 personen:
300 g witte asperges
20 tijgergarnalen
1/4 bosje bladpeterselie
1 ui
50 g parmezaanse kaas
1 el boter
120 g risottorijst
1 dl Tongerlo blond bier
3,5 dl groentenbouillon
3 el olijfolie
! verwarm 4 borden voor op 80 graden
bereiding: Ontdooi de tijgergarnalen in heet water. Verwijder het darmkanaal aan de rugzijde en het blauwe draadje aan de buikzijde. Snipper de ui, hak de peterselie fijn en rasp de parmezaanse kaas. Schil de asperges, verwijder 2 cm van de onderkant, snijd de asperges in stukken.
Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en fruit de ui op laag vuur glazig. Doe er de risottorijst bij en roer totdat ook deze glazig ziet.
Voeg er het bier aan toe en roer op laag vuur tot het bier door de risotto is opgenomen. Giet er dan in gedeeltes de hete bouillon bij tot de risotto gaar is, dit duurt tussen de 20 en 25 minuten.
Kook 15 minuten voor einde kooktijd risotto, de asperges in 12 minuten gaar. Verhit een el olijfolie in een anti-aanbakpan en bak de tijgergarnalen in twee minuten op hoog vuur al omschuddend gaar. Kruid met wat zwarte peper. Roer de boter en de parmezaan door de risotto en voeg de asperges en gehakte peterselie toe.
serveren: verdeel de risotto over vier borden en leg op ieder bord vijf tijgergarnalen. Garneer met wat peterselie