Dit appelgebakje met vanille ijs en amandelen, voelde als comfortfood, lekker warm met zo’n smeltend bolletje vanille ijs on top. Zowel lekker als gebakje bij de koffie of als dessert.
Het is razendsnel klaar (mits je de bladerdeeg op tijd uit de vriezer haalt ;-))
Ik gebruikte een Elstar appel voor de vulling.
Amandelschaafsel is de helft goedkoper dan witte amandelen, en qua smaak maakt het niet uit welke je gebruikt.
Het ijs is kant & klaar ijs uit de vriezer van de supermarkt. Maar je kunt ook gerust zelfgemaakt ijs nemen.
nodig voor 2 personen:
2 plakjes roomboter bladerdeeg ontdooid
1 Elstar appel
2 tl kristalsuiker
kaneel
4 el amandelschaafsel of witte amandelen
1 vel bakpapier
iets limoensap
vanille ijs uit bak
bereiding: rooster de amandelsnippers of amandelen in een klein koekenpannetje. Zet het pannetje weg tot gebruik, of doe inhoud over in kommetje.
Spreid een vel bakpapier over een bakplaat en leg hier de bladerdeeglapjes op met de bebloemde kant naar beneden.
Was de appel goed en snijd hem over de lengte door. Snijd met een scherp mesje voorzichtig het klokhuis eruit, zodat de appelhelften heel blijven.
Snijd de helften in dunne schuine plakjes en drapeer ze over de bladerdeeglapjes. Bestrooi deze met de suiker en het kaneel en druppel er wat limoensap over.
Plaats de appelgebakjes twintig minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Haal een kwartier van tevoren het vanille-ijs uit de vriezer om het wat handzamer te laten zijn.
Serveren: Laat de gebakjes vijf minuten iets afkoelen, maar ze moeten wel warm worden opgediend. Schep er een flinke dot ijs op en bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel of amandelen.