Taboulé, een Libanees/ Syrisch gerecht in dit geval geserveerd met een Tunesische saus. Taboulé kan met zowel Bulghur als met Couscous, en zowel warm als koud, alhoewel het van oorspong een salade betreft wat als voor- of als bijgerecht wordt geserveerd. Het origineel is met versgehakte peterselie, munt, citroensap, tomaatblokjes en kikkererwten. Meer gerechten met couscous vind je hier.
Voor 2 tot 3 personen:
1 grote courgette in blokjes
2 rode puntpaprika’s gesneden in blokjes
1 rode spaanse peper gehakt zonder zaadjes
2 grote tenen knoflook gehakt
3 bosui gehakt
1 flinke hand koriander gehakt
1 flinke hand verse munt gehakt
1 flinke eetlepel Harissa, (Tunesische sambal verkrijgbaar bij Toko’s en Turkse winkels)
1/2 citroen sap
1/2 groente bouillonblokje (van een blokje voor 1/2 liter)
1 blik uitgelekte kikkererwten
150 g (volkoren) couscous
voor de Tunesische saus:
4 el Griekse yoghurt
2 volle el harissa
1 geperste teen knoflook
gehakte koriander
gehakte munt
scheutje karnemelk om te verdunnen
bereiding Tunesische saus: klop een sausje van de yoghurt, harissa, de knoflook, koriander en de munt. Verdun de saus met wat karnemelk.
bereiding Taboulé: maak de couscous: doe de couscous in een kommetje. Laat het halve bouillonblokje oplossen in 21/2 dl kokend water. Overgiet de couscous met de hete bouillon tot vingerdikte boven de couscous en laat dit 2 minuten wellen. Verhit de olijfolie en bak de fijngehakte groenten op hoog vuur. Voeg de harissa toe en het citroensap, laat nog even bakken. Voeg er nu de gare couscous aan toe, samen met de gehakte peterselie en de munt.
serveren: Schenk kokend water op/ in de borden om ze voor te verwarmen. Giet dat eruit, droog uit, en schep er de tabouléh in. Serveer met de Tunesische saus.