Kaneel-ijs met topping van pistache-noten en zuidvruchten

Deze ijs-cake is jammer genoeg niet heel mooi uit de vorm gekomen. Dit komt doordat het plastic gerimpeld heeft gezeten. Dus nu zien jullie hoe het dus niet moet ;-))
Wanneer ik een beter exemplaar heb gemaakt wissel ik de foto. Maar hij is te lekker om er daarom vanaf te zien en ik gun jullie met kerst een dessert om nooit te vergeten.

voor de bodem van pistache-noten en zuidvruchten
10 gedroogde abrikozen in kleine stukjes
6 gedroogde vijgen in kleine stukjes
6 kleine dadels in kleine stukjes
95 g pistachenootjes (ah bakje)gehakt met een groot mes
voor het kaneelijs:
250 ml slagroom
50 g suiker
4 el kirsch of je favoriete likeur
1 citroen
50 g appelstroop
3 eidooiers
1 ei
3 tl kaneel
1 cakevorm van 1 liter
plastic folie

Appelstroop ijsmousse
Klop de slagroom met de helft van de suiker bijna stijf, voeg 2 eetlepels likeur en rasp van de citroenschil toe. Bewaar de slagroom in de koelkast.
Verwarm de appelstroop met de resterende likeur tot het lauw en vloeibaar is.
Zet een pan klaar met een daarin passende roestvrijstalen kom of glazen schaal die goed aansluit, zodat er geen stoom kan ontsnappen. Vul de pan met zoveel water zodat de schaal het water net niet raakt. Breng het water tegen de kook aan. Klop de eidooiers, het ei en de rest van de suiker in de schaal, op de pan met heet water met een garde schuimig en lauwwarm. Tot circa 40 ºC. Haal de schaal van de pan en klop het eimengsel met de mixer in circa 5 minuten koud en luchtig. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk kleine beetjes appelstroop toe. Roer het eimengsel met een spatel luchtig door de slagroom.
bereiding: beleg de cake-vorm met plasticfolie en zorg dat de wanden zo kreukvrij mogelijk zijn.
Stort de blokjes pistache-zuidvruchten op de bodem en druk goed aan met een stampertje.
Giet er het vloeibare mengsel op en spatel met een plastic spatel alles uit de kom.
Strijk glad en zet de vorm minimaal vijf uren in de vriezer.

serveren: stort de ijs-cake over op een mooi bord en snijd aan, en dan niks meer zeggen, geniet !!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.