Appelbeignets di mama

Appelbeignets zoals mijn moeder ze maakte. Ik zie haar nog staan met een theedoek om haar haar gebonden tegen de oliewalmen, en het keukenraam open. We aten ze traditioneel voor onze familie op oudjaarsdag na de snert. En het nieuwjaarsslaatje om 24.00 uur.
En we konden er véél op,heerlijk !!
Deze traditie wordt bij ons al jaren voortgezet, net als met kerst de harde toast met vis, plakje hardgekookt ei, reepje mayo en reepje ketchup. Mijn oudste zoon komt straks met pannetje en bakjes langs om het een en ander mee te nemen.
Hebben jullie ook van die familie- tradities?

Je hebt nodig voor circa twintig appel-beignets:
voor het appel-beignet-beslag
250 g zelfrijzend bakmeel
1 ei
zout
1 el witte basterdsuiker
1 flesje pils van 30 cl
zout

voor de appelschijven:
5 grote goudreignetten
appelboor
5 el witte basterdsuiker
2 tl kaneel
arachide-olie om in te frituren

bereiding beslag: klop van de ingrediënten met een garde een glad beslag. Laat even een half uurtje staan.

bereiding appelschijven: schil de appels en boor de klokhuizen erdoor met een appelboor. Snijd de appels in schijven van een 11/2 cm breedte, doe ze in een kom en bestrooi ze met de suiker en kaneel. Verhit in een kleine braadpan de arachide-olie, tot 175 graden (wanneer een broodkorstje sissend boven komt drijven is de olie goed op temperatuur). Haal met de achterkant van een houten pollepel de schijven door het beslag en en bak er niet meer dan drie tegelijk. Bak ze in vier minuten gaar en bruin. Bestrooi met poedersuiker

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.