In plaats van appeltaart is deze apfelstrudel met noten, custard en frambozen, ook erg lekker voor bij koffie of thee. Heerlijk is de vulling van appel, rozijnen, noten en frambozen. Lekker ook met wat slagroom. Ik maakte de apfelstrudel met filodeeg. Filodeeg is minder zwaar dan bladerdeeg, en je kunt ervoor kiezen het filodeeg in te vetten met olijfolie of roomboter. De frambozen doen het er erg goed in, en maakt het heelijk fris.
Je hebt nodig voor 5 stukken:
Voor de vulling:
2 grote, of 3 kleine goudrenetten of Elstar appels geschild en in stukjes
1/2 bakje frambozen de andere helft gebruik je voor de garnering
1/2 citroen daarvan het sap
50 gram bruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
60 gram gele rozijnen
2 el custard poeder
60 gram pecannoten geroosterd in een koekenpan en daarna grof fijngehakt
9 vellen filodeeg (Filobladerdeeg AH 20x 23 cm)
11/2 dl olijfolie of 50 gram gesmolten roomboter
1 eigeel geklopt
Voor de garnering:
Poedersuiker
frambozen
Bereiding: schep alle ingrediënten voor de vulling door elkaar in een beslagkom.
Leg op een met een groot vel bakpapier bekleed werkblad 3 vellen filodeeg in de lengte elkaar overlappend, en vet ze goed in met olijfolie of roomboter. Leg er 3 vellen filodeeg overheen en vet ook deze in met olie, herhaal nog een keer.
Leg aan de onderzijde (zie foto) zoveel als kan van de appelvulling (wat je overhoudt kun je in door de rode kool doen), houd hierbij 3 cm uitsparing aan aan onderzijde en zijkanten. Kwast de bovenkant goed in met eidooier zodat de apfelstrudel goed vastplakt (zie foto).
Vouw eerst de zijkanten van het deeg naar binnen over de appelvulling en wikkel de rest van het filodeeg strak om de vulling heen door deze voorzichtig om te rollen.
Bestrijk de strüdel met wat olie, til de strüdel met bakpapier en al op en leg op een bakplaat. Bak de strüdel 25 minuten in een oven van 180 graden.
Laat de strüdel tot lauwwarm afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Garneer met de rest van de frambozen en snijd in mooie stukken.
Lekker met slagroom.