Ouderwetse appeltaart

Ouderwetse appeltaart

Hier het recept van die heerlijk ouderwetse appeltaart die al sinds mijn prilste jeugd de dienst uitmaakt bij iedere feestelijke gelegenheid wanneer de ‘r’ in de maand is. Deze lekkerste taart der taarten bakte mijn moeder ook op deze manier, evenals mijn oma. Mijn moeder en oma deden paneermeel op de bodem van de taart om het sap van de goudreignetten op te vangen. De goudrenet is dan ook een moesappel.
Ik koos er jaren geleden voor om custardpoeder op de bodem te strooien, wat de taart een heerlijk smaakje van banketbakkersroom geeft. Heerlijk ook in combinatie met het kaneel en de appels.
Mijn moeder en oma gebruikten goudrenetten voor de vulling. Wanneer je ambachtelijke appeltaart buiten de deur eet worden er bijna altijd een appel voor gebruikt die steviger is, zoals de Elstar.
Deze appel blijft zijn bite behouden en wordt veelal in blokjes over de bodem verspreid, omgeschud met suiker en kaneel.
Omdat goudrenetten alleen maar verkrijgbaar zijn in de herfst- en wintermaanden, maak ik mijn appeltaart ook wel met Elstar appels.
Ik moet zeggen, dat ik die bite toch ook wel heel erg lekker vindt, en daar misschien momenteel mijn voorkeur wel naar uit gaat.
Hier wat meer uitleg over welke appels te gebruiken in appeltaart.

Hier volgt het recept;
Nodig voor een springvorm van 24 cm;

300 gram zelfrijzend bakmeel
140 gram witte basterdsuiker
200 gram ongezouten grasroomboter (géén margarine, je wilt een lekkere taart) in ijskoude blokjes
rasp van een biologische citroen
1 ei + nog een geklopt ei voor het insmeren van de taart
3 el custardpoeder
1 kilo goudreignetten of elstar appels
50 g suiker
1 el citroensap
3 theelepels kaneel
springvorm van 24 cm

Bereiding; verwarm de oven voor op 175 graden, zeef het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg de basterdsuiker toe, de citroenrasp met het ei.
Verdeel er de boter in kleine blokjes over en voeg er aan toe. Kneed er een bal van, of doe het hele zaakje in een keukenmachine en meng het geheel.
Voeg nog wat bloem toe wanneer het deeg erg aan je handen blijft plakken. Bedek de bal deeg met plastic folie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.

Smeer de springvorm in met boter er bestrooi de vorm met bloem. Schil de appels en snijd deze in parten (goudrenetten) of de Elstar appels in blokjes. Schud ze om met de suiker, kaneel en citroensap. Haal het deeg uit de koelkast en bestrooi een grote snijplank of deel van je aanrecht met bloem, rol de helft van de deegbal uit tot grote lap. Voeg bloem toe wanneer deeg blijft plakken aan de deegrol, zet er de springvorm op en snijd het deeg rondom weg. Leg de lap in de springvorm en druk goed aan naar de zijkanten tot de bodem niet te dik en niet te dun is, gebruik een deel van de rest van het deeg voor de zijkant van de taart en druk deze stevig aan de deegbodem. Snijd daarna de grillige bovenkant van de rand recht af.

Bestrooi de bodem met custard die je door middel van een zeef. Stort er de appels in en verdeel al schuddend over de bodem.
Maak van de rest van de deeg mooie repen om over de taart te draperen, zonodig extra bloem gebruiken. Druk de repen goed aan op de deegrand, wat over is is heerlijk om op te snoepen.
Verdeel het ei met een kwastje over de deeglapjes en de rand van de taart, wees er niet te zuinig mee, de taart wordt er prachtig bruin en knapperig door.

Plaats de taart 75 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.

2 Comments

  1. Hallo!

    Hoe lang moet deze taart in de oven? (Voor een 28cm vorm, min extra rekenen?)
    Ik hoop dat je een antwoord kunt geven.

    • Sorry Ester, ik ben inderdaad vergeten om de tijd aan te geven. De appeltaart moet 75 minuten in een oven van 175 graden gebakken worden. Ook in een springvorm van 28 cm is dat een goede tijd om aan te houden

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.