Deze zwarte bonenschotel met geroosterde zoete aardappels maakte ik met gekarameliseerde rode ui en sperziebonen. Erg lekker en kleurrijk. We aten deze bonenschotel met geroosterde zoete aardappel en guacamole.
kijk voor meer recepten met zoete aardappel eens hier.
Voor deze zwarte bonenschotel met geroosterde zoete aardappels heb je nodig:
voor vier personen:
2 el olijfolie
4 zoete aardappels à 250 gram
gemalen zeezout
1 klein gedroogd pepertje
voor de bonenschotel:
2 el olijfolie
4 grote rode uien
2 tenen knoflook
3 el balsamico
1 el crème de balsamico
1 el limoensap
800 gram sperziebonen
11/2 blik zwarte bonen (400 gram per blik)
Voor de guacamole:
2 rijpe avocado’s
2 geperste teen knoflook
2 tl sambal oelek
1/2 limoen, daarvan het sap
bereiding: snijd de zoete aardappels over de lengte, daarna in de breedte door, plaats de aardappeldelen ip een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zeezout en verkruimel er wat gedroogde pepertjes over, wat olijfolie en plaats in een oven van 200 graden. Rooster de aardappels 35 minuten.
Haal de sperziebonen af en snijd ze in drieën. Snijd de rode ui, ontdaan van buitenste vlies in halve ringen. Verhit de olie in een anti-aanbakpan en karamelliseer de ui al roerend tot deze bruin en zacht wordt gedurende een kwartier. Voeg er de balsamicoazijn en de crème de balsamico aan toe en laat nog even zachtjes stoven. Zet intussen de sperziebonen op en kook ze in tien minuten gaar, giet af en voeg ze bij het rode uimengsel. Laat de bonen uitlekken en spoel af in een zeef. Warm de bonen mee met de sperziebonen bij het ui-mengsel.
Zorg dat alles tegelijkertijd klaar is.
Maak intussen de guacamole: doe alle ingrediënten (avocado’s doorsnijden, pitten eruit wippen en vruchtvlees eruit lepelen) voor de guacamole in een kom en pureer met een staafmixer.
Serveer de gekarameliseerde rode uienschotel met de geroosterde zoete aardappels en de guacamole.