Zoete sushi

Zeer de moeite waard om eens te maken, veel is al van te voren te bereiden;

abrikozen
1.5 gedroogde abrikozen
200 ml versgeperst sinaasappelsap
1 el honing
2 kardemompeulen
2 g (losse) jasmijnthee

sushirijst
50 g sushi rijst
125 ml kokosmelk
0.5 el honing
2.5 g zeezout
rasp van 1 citroen

topping
1.5 lychees
0.5 kiwi
0.5 eetrijpe mango
0.5 eetrijpe avocado
1.5 vanillestokjes
0.5 passievrucht
Avocado-‘wasabi’
1 el zure room
0.25 citroen
Extra nodig
spuitzak

’s middags voorbereiden
abrikozen
Wel de gedroogde abrikozen minstens 4 uur in ruim lauw water.
Breng het sinaasappelsap met de honing en de kardemomzaadjes in een brede pan aan de kook en laat tot de helft inkoken. Zet het vuur uit en laat de jasmijnthee 4 minuten in de sinaasappelsiroop aromatiseren. Schenk de siroop door een zeef.
Halveer de abrikozen. Voeg ze toe aan de jasmijn-sinaasappelsiroop en kook op laag vuur circa 5 minuten mee.

sushirijst
• Spoel de sushirijst in een bolzeef af met koud water en laat maximaal 15 minuten in ruim koud water staan. Spoel de rijst daarna nogmaals af op een zeef en laat goed uitlekken. Breng de rijst met de kokosmelk op laag vuur aan de kook. Sluit de pan af met een deksel en zet op een vlamverdeler op de laagste stand van de warmtebron of het vuur, zodat de rijst in circa 15 minuten geleidelijk aan de kokosmelk kan opnemen en gaar kan worden. Blijf regelmatig roeren zodat de rijst niet op de bodem gaat vastzitten. Zet het vuur uit zodra de rijst gaar is, meng er met een spatel of vork de honing, rasp van citroen en het zout door en laat met de deksel op de pan de rijst nog 10 minuten rusten en afkoelen. Vorm met vochtige handen gelijkmatige langwerpige ‘blokjes’ (20 stuks voor 4 personen) van de rijst.

’s avonds afmaken

Schil de kiwi en snijd in flinterdunne plakjes. Leg op 5 rijstblokjes een plakje kiwi.
Pel de schil van de lychees, halveer ze en verwijder de pit. Leg op 5 rijstblokjes een halve lychee.
Halveer de avocado. Haal de pit eruit. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de helften. Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes en leg op 5 rijstblokjes een plakje avocado.
Schil de mango, snijd dunne plakken op maat van de blokjes rijst. Leg op 5 rijstblokjes een plakje mango.
Leg op 5 rijstblokjes een halve abrikoos.
Snijd de vanillestokjes in de lengte in vieren. Bind de vanillestokjes om de sushi met lychee en avocado.

avocado-‘wasabi’
Prak de resterende avocado fijn en voeg de zure room en sap van een halve citroen toe. Roer goed door en schep in een spuitzak.

opmaak bord
Zet vijf verschillende soorten sushi per persoon op bord. Schenk er een spiegel sinaasappel-jasmijnsiroop naast en serveer met toefjes avocado-‘wasabi’.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.